- Οι περισσότεροι θα “πόνταραν” στην Κίνα, ή έστω την Ινδία, τη Βραζιλία ή το Ντουμπάι.
Ποιο είναι το πιο εντυπωσιακό οικονομικό...success story των τελευταίων 25 ετών; Οι περισσότεροι θα “πόνταραν” στην Κίνα, ή έστω την Ινδία, τη Βραζιλία ή το Ντουμπάι. Όμως, σύμφωνα με το Marketwatch, είναι μια χώρα που λίγοι θα περίμεναν: Η Πολωνία!
Αυτή την εβδομάδα συμπληρώνονται 25 χρόνια από την πτώση του κομμουνισμού στην Πολωνία (την 19η Αυγούστου του 1989). Η εικόνα της χώρας τότε υποσχόταν κάθε άλλο από ένα οικονομικό θαύμα. Η Πολωνία ήταν φορτωμένη με βαριές βιομηχανίες της σοβιετικής εποχής, ένα εργατικό δυναμικό με περιορισμένη εξειδίκευση και λιγοστούς φυσικούς πόρους.
Όμως, η Πολωνία έκανε μερικά σωστά βήματα, που αποδείχθηκαν κρίσιμα για τη μετέπειτα πορεία της. Ιδιωτικοποίησε τις βιομηχανίες της πολύ γρήγορα, αποκαθιστώντας τις ελεύθερες και ανταγωνιστικές αγορές. Μείωσε τη φορολογία, μείωσε το χρέος της, περιόρισε τους μισθούς στο Δημόσιο. Και έτσι, κατάφερε να βελτιώσει τη θέση της στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας.
Ποιες ήταν οι κινήσεις – κλειδί της Πολωνίας;
* Δεν επιτράπηκε στους ολιγάρχες να βάλουν στο χέρι την κρατική περιουσία, αλλά αντίθετα, συστάθηκαν σωστές ιδιωτικές εταιρείες που κλήθηκαν να δουλέψουν με τους κανόνες της ελεύθερης και ανταγωνιστικής αγοράς.
*Οι φόροι κρατήθηκαν υπό έλεγχο, με τις επιχειρήσεις να πληρώνουν συντελεστή 19%, που είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα είναι 32%. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα για να τα δαπανήσει και δεν μπορεί να αυξήσει τους φόρους. Το Σύνταγμα θέτει όριο 60% για το χρέος ως προς το ΑΕΠ, αλλά η Πολωνία έχει ακόμα περιθώριο έως αυτό το όριο.
* Οι ίδιοι οι Πολωνοί είναι ένας μάλλον λιτός λαός, με το χρέος των νοικοκυριών στο 37% του ΑΕΠ.
Ως αποτέλεσμα, η Πολωνία θεωρείται σήμερα ένα success story. Αφότου εισήλθε στην ΕΕ, το 2004, η οικονομία της εμφανίζει μέση ετήσια ανάπτυξη 4%, που είναι ανάμεσα στις υψηλότερες της Ευρώπης. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ξεπερνά τα 10.000 δολάρια.
Από το 1989 έως το 2007, η οικονομία της αναπτύχθηκε κατά 177%, καταφέρνοντας να ξεπεράσει την τελευταία παγκόσμια κρίση με μόλις ένα χρόνο ύφεσης. Φέτος, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3%.
Το χρηματιστήριο της Βαρσοβίας δεν έχει σημειώσει την άνοδο που θα δικαιολογούσε ένα τέτοιο success story, αλλά σύμφωνα με το Marketwatch, αυτό θα είναι η τάση των επόμενων ετών.
Πραγματικά, στις 50.000 μονάδες, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Βαρσοβίας απέχει ακόμα αρκετά από το υψηλό των 67.000 μονάδων που σημείωσε το 2007. Και ενώ έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές, αναμένεται να κάνει comeback το επόμενο διάστημα.
Στην άλλη πλευρά των συνόρων της Πολωνίας, βρίσκεται μια χώρα με παρόμοια ιστορία αλλά διαφορετική πορεία: Η Ουκρανία. Η χώρα αυτή παραμένει φτωχή, υποανεπτυγμένη και πολιτικά χαοτική, σημειώνει το δημοσίευμα.