Τα videogames αλλάζουν τώρα ...και τον πραγματικό κόσμο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Τα videogames αλλάζουν τώρα ...και τον πραγματικό κόσμο


  • Το οικιστικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών στράφηκε στους Σουηδούς δημιουργούς του παιχνιδιού Minecraft για να βοηθηθεί για την εκπόνηση και βελτίωση 300 δημόσιων χώρων!


Από τον πολεοδομικό σχεδιασμό μέχρι τη θεραπεία του μετα-τραυματικού stress, φαίνεται ότι τα...video games μπορούν να κάνουν τη διαφορά και στην αληθινή ζωή.

Φανταστείτε ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου οι πλατείες χρησιμεύουν ως πεδία μάχης, το parking σπανίως αποτελεί πρόβλημα και το μποτιλιάρισμα υπάρχει μόνο όταν το απαιτεί η πλοκή... Αυτά τα φανταστικά περιβάλλοντα αποδεικνύονται πολύ πιο χρήσιμα απ' ό,τι φαίνονται, αφού η τεχνολογία και τα εργαλεία που έχει αναπτύξει η -πολλών δισεκατομμυρίων- βιομηχανία των video games φέρνει πλέον αλλαγές και στον πραγματικό κόσμο.

Ο John Isaacs, λέκτορας πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Abertay της Σκοτίας, χρησιμοποίησε το 2011 εργαλεία σχεδιασμού ηλεκτρονικών παιχνιδιών της Microsoft και συγκεκριμένα του Xbox, ώστε να αναπτύξει μια εφαρμογή αστικής χαρτογράφησης.

Η εφαρμογή χρησιμοποιήθηκε για να δοκιμαστούν εναλλακτικές εκδοχές της πόλης, ενώ τα συγκεκριμένα εργαλεία επέτρεψαν στους χρήστες να εφαρμόσουν διαφορετικές εντολές και να διαπιστώσουν τις συνέπειες στα επίπεδα θορύβου, την κατανάλωση ενέργειας και άλλους παράγοντες.

«Ενα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε ήταν να εντοπίσουμε μια κατοικία και να στρέψουμε την κάμερα στον περίγυρό της, ώστε να αποκτήσει ο ένοικος πλήρη εικόνα της πόλης μετά την αναδόμηση», εξηγεί ο Isaacs.

Το οικιστικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UN - Habitat) στράφηκε στους Σουηδούς δημιουργούς του παιχνιδιού Minecraft για να βοηθηθεί για την εκπόνηση και βελτίωση 300 δημόσιων χώρων στον αναπτυγμένο κόσμο, μέχρι το 2016. Πρόσφατα, τα στελέχη του project επισκέφθηκαν την προκυμαία Les Cayes στην Αϊτή εν όψει της ανάπλασης της περιοχής, έργο που θα κοστίσει 2,5 εκατ. δολάρια. «Πριν, οι επαγγελματίες έκαναν ερωτήσεις στον κόσμο [...] Τώρα πλέον, οι πολίτες παρουσιάζουν στους επαγγελματίες τα δικά τους σχέδια», τονίζει εκπρόσωπος του προγράμματος.

Στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Georgia, ο βοηθός καθηγητή πληροφορικής Mark Riedl αναπτύσσει ένα ψηφιακό περιβάλλον -κάτι σαν το γνωστό SimCity- το οποίο ονομάζει «Σεχραζάντ». Το πρόγραμμα είναι στρατιωτικό και κατασκευάζει ψηφιακούς κόσμους και σενάρια, βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα.

Είναι σε θέση να συγκεντρώνει γραπτές εμπειρίες ανθρώπων, να τις ομαδοποιεί και να τις μετατρέπει σε προσομοίωση. Στόχος της προσπάθειας είναι να «μάθουν» οι στρατιώτες πώς να συμπεριφέρονται και να αλληλεπιδρούν με αυτόχθονες πληθυσμούς σε εμπόλεμες ζώνες.

Οπως μας εξηγεί ο Riedl, οι βετεράνοι μπορούν να καταγράψουν τις εμπειρίες τους, με αποτέλεσμα οι νέες γενιές στρατιωτών να μπορούν να πληροφορηθούν από αυτά που οι προκάτοχοί τους έμαθαν στο πεδίο της μάχης. Στο στρατιωτικό τομέα επίσης, το Ινστιτούτο Δημιουργικών Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας βασίστηκε το 2005 στο Full Spectrum Warrior ώστε να δημιουργήσει μια θεραπεία εικονικής πραγματικότητας για τους βετεράνους που υποφέρουν από διαταραχή μετα-τραυματικού stress.

(Πηγή: «Guardian»)
Bookmark and Share