- Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που ήθελαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να σχεδιάζει σύσκεψη με τα άλλα μέλη της τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση για το ελληνικό δημόσιο χρέος, στα μέσα Νοεμβρίου, προχώρησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ.
«Δεν υπάρχει συνάντηση στα μέσα Νοεμβρίου για το ελληνικό χρέος», σημείωσε λιτά ο κ. Μάρεϊ, κατά τη... διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.
Ερωτηθείς μάλιστα για το αν το Ταμείο έχει ζητήσει μία τέτοια συνάντηση, ο κ. Μάρεϊ απάντησε πως δεν έχει γνώση τέτοιου αιτήματος.
Διευκρίνισε πως το Ταμείο θα επανεξετάσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια της επερχόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Η τριμερής αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να είναι γνωστή ακόμα η ακριβής ημερομηνία, όπως δήλωσε ο κ. Μάρεϊ.
Ερωτηθείς αν η διαδικασία για την εξέταση του χρέους εξακολουθεί να προχωρά κανονικά, όπως έχει πει παλαιότερα το ΔΝΤ, ο κ. Μάρεϊ αρκέστηκε να επαναλάβει την πάγια θέση του Ταμείου, δηλαδή πως υπάρχει ένα «συμφωνημένο πλαίσιο» με τους εταίρους της Ελλάδας, που προβλέπει την παροχή βοήθειας από τους Ευρωπαίους προκειμένου η Αθήνα να πετύχει τη μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020 και «σημαντικά κάτω» από το 110% το 2022.
Σε ερώτηση για το ποιο είναι το μέλλον της τρόικα, ο κ. Μάρεϊ σχολίασε απλά πως δεν έχει «τίποτα» να πει για την τριμερή. Προσέθεσε πως στόχος του Ταμείου είναι να «συνεχίσει τη δουλειά του», καθώς «έχουμε πρόγραμμα ως τα μέσα του 2016» και «δουλειά να κάνουμε».
Τόνισε δε πως κάθε ερώτηση για τυχόν νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης αφορά την Αθήνα και την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται πως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα λήγει στα τέλη του 2014 ενώ το πρόγραμμα του ΔΝΤ συνεχίζεται ως τα μέσα του 2016.
Τέλος, ο κ. Μάρεϊ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα για τυχόν δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Νωρίτερα, στο μηνιαίο δελτίο της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε πως η χώρα μας θα αντιμετωπίσει «σημαντικά δημοσιονομικά κενά» προκειμένου να πετύχει τους «φιλόδοξους» στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015-16.