- Την ικανοποίησή του για την πορεία των συνομιλιών με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε χθες το βράδυ μετά την ολοκλήρωσή τους ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, ωστόσο παραμένουν ακόμη ορισμένα "αγκάθια", ειδικά όσον αφορά τα εργασιακά.
«Είχαμε παραγωγικές συζητήσεις σήμερα με τους... υπουργούς. Θα έχουμε μία επισκόπηση αύριο και ελπίζουμε να έχουμε την πλήρη αξιολόγηση προς τα τέλη Σεπτεμβρίου», τόνισε ο Ντέκλαν Κοστέλο.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της Τετάρτης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τέθηκαν από ελληνικής πλευράς τα θέματα, αρμοδιότητας κάθε υπουργού, που πρέπει να προωθηθούν, με την τρόικα να επιφυλάσσεται να παρουσιάσει στις αυριανές συναντήσεις τις δικές της θέσεις
Την Πέμπτη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται να γίνει μια συνολική ανασκόπηση και να δοθούν απαντήσεις στα θέματα που τέθηκαν και θα τεθούν στην διαπραγμάτευση όπως για τις φοροαπαλλαγές, τον ΕΝΦΙΑ, τα δάνεια, τους πλειστηριασμούς κλπ.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει το χάσμα κυβέρνησης - δανειστών για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για τις απεργίες. Η τριμερής ασκεί έντονες πιέσεις στο Παρίσι για αλλαγές των δύο επίμαχων νόμων, εκτιμώντας ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας θα ωφελήσει στην καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας στη χώρα μας.
Ειδικά για τις απεργίες, οι δανειστές επιθυμούν να κηρύσσονται από το 50%+1 του συνόλου των εργαζόμενων, και όχι μόνον από τους παρόντες εργαζομένους. Πάντως, η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού Εργασίας λεει κατηγορηματικά «όχι» στα δυο αυτά θέματα.
Αρμόδια στελέχη του υπουργείου τόνισαν στην τρόικα ότι πρώτα το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ΙLO) θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του μέτρου των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και έπειτα θα επαναξιολογηθεί.
Η κυβέρνηση όμως λεει «όχι» και στην απαίτηση της τρόικας να πλειστηριάζονται, από το 2015, τα ακίνητα στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας τους, με την Αθήνα να επιμένει στα 2/3 δια του υπουργείου Οικονομικών.
Από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου παρουσιάστηκε στους δανειστές και η πρότασης αλλαγής του πτωχευτικού κώδικα των επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι συναντήσεις είχαν την Τετάρτη με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Παρίσι ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν. Δένδιας, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι Βρούτσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Αθανασίου και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκης.