ΟΟΣΑ: Πρέπει να σταματήσουν οι μειώσεις στους μισθούς - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΟΣΑ: Πρέπει να σταματήσουν οι μειώσεις στους μισθούς


  • Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα και τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ο ΟΟΣΑ ζητά αλλαγές όπως γράφουν σήμερα οι Financial Times
  •  Η ανταγωνιστικότητα επιτυγχάνεται με μεταρρυθμίσεις και όχι μειώσεις μισθών.
  •  Ζητούμενο όχι μόνο η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα των θέσεων εργασίας.


Οι περαιτέρω μειώσεις στους πραγματικούς μισθούς, ειδικότερα στις χώρες που έχουν πληγεί.. περισσότερο από την οικονομική κρίση, μπορεί να δημιουργήσουν αποπληθωρισμό και να οδηγήσουν σε βαθύτερη φτώχεια, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός των πλουσιότερων χωρών αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του για την απασχόληση ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για την αύξηση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και όχι νέες προσαρμογές στους μισθούς.

Συνολικά για τις χώρες του ΟΟΣΑ, οι πραγματικοί μισθοί έμειναν κατά μέσο όρο αμετάβλητοι την περίοδο 2010-2013. Σε μία ομάδα χωρών όμως – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας – οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν με ποσοστά της τάξεως του 2% έως 5% ετησίως κατά μέσο όρο.

Ο ΟΟΣΑ δήλωσε πως η ανεργία βρίσκεται επιτέλους σε πτωτική πορεία σε πολλές χώρες. Μετά από τρία χρόνια ελάχιστων αλλαγών, ο εναρμονισμένος δείκτης ανεργίας του ΟΟΣΑ που καλύπτει τα 34 μέλη του, υποχώρησε τον Ιούνιο στο 7,3%, από το μεταπολεμικό ρεκόρ που 8,5% που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2009.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι προ της κρίσης, ο δείκτης ανεργίας του ΟΟΣΑ ήταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, στο 6%. Σχεδόν 45 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν εργασία στις χώρες του ΟΟΣΑ, έναντι μόλις 11,9 εκατ. πριν την κρίση.

Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ κάνουν λόγο για μικρή υποχώρηση στο μέσο ποσοστό της ανεργίας στο 7,1% μέχρι τα τέλη του 2015. Ο διευθυντής του ΟΟΣΑ για θέματα απασχόλησης, δήλωσε πως η ανεργία μειώθηκε σε ορισμένες χώρες όπου μέχρι πρότινος κατέγραφε την ταχύτερη άνοδο, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Ειδικότερα στην Ισπανία όμως, το ποσοστό της ανεργίας βάσει των εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ παραμένει στο 24,5% και προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει μόλις στο 23,9% μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

«Οι άνεργοι έχουν επωμιστεί σημαντικό προσωπικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος που μπορεί να αποδειχθεί μακροχρόνιο» δήλωσε ο κ. Σκαρπέτα.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 6,2% στο 5,9% και της Γερμανίας από 5,1% στο 4,7% ενώ της Ιταλίας και της Βρετανίας προβλέπεται ότι θα μείνουν αμετάβλητα στο 12,2% και 6,5% αντίστοιχα. Η ανεργία στη Γαλλία εκτιμάται ότι θα μειωθεί οριακά στο 9,8%.

Ο κ. Σκαρπέτα δήλωσε πως προτεραιότητα είναι τώρα να «καλλιεργηθεί η δημιουργία όχι μόνο περισσότερων θέσεων εργασίας, αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας – ένα καθήκον που αποτελεί πλέον καθοριστική πρόκληση για πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο».

Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει πως οι προσαρμογές στους μισθούς έπαιξαν σημαντικό ρόλο, βοηθώντας τις αγορές εργασίας να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη πτώση, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα και μειώνοντας τις απώλειες θέσεων απασχόλησης. «Οιαδήποτε περαιτέρω μείωση των μισθών όμως, κινδυνεύει να γίνει αντιπαραγωγική, επειδή έτσι μπορεί να μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο αποπληθωρισμού, χαμηλότερης κατανάλωσης και λιγότερων επενδύσεων».

Ο κ. Σκαρπέτα ζήτησε αντιθέτως μεταρρυθμίσεις για την προώθηση του ανταγωνισμού, ειδικότερα στον κλάδο υπηρεσιών. Σε ορισμένες χώρες αυτό μπορεί να σημαίνει το άνοιγμα των επαγγελμάτων, τη χαλάρωση των κανονισμών που καθιστούν δαπανηρή και χρονοβόρα την ίδρυση μιας επιχείρησης ή τη χαλάρωση των περιορισμών για τα ωράρια λειτουργίας.

Παραδέχθηκε ότι εφαρμόστηκαν μεταρρυθμίσεις στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Διατυπώθηκαν επίσης προτάσεις στη Γαλλία και την Ιταλία, αν και αυτές οι χώρες χρειάζεται «να περάσουν στη φάση εφαρμογής».

Παρά τις πιέσεις που ασκούνται στα δημοσιονομικά, ο ΟΟΣΑ κάλεσε τις κυβερνήσεις να βρουν τους πόρους που θα χρηματοδοτήσουν προγράμματα για τη διευκόλυνση της κινητικότητας των εργαζομένων, την εκπαίδευση και την παροχή εμπειρίας στους εργαζόμενους. Δήλωσε επίσης, πως είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το κενό που υπάρχει στη διασφάλιση εργασίας μεταξύ μόνιμης και προσωρινής εργασίας, αν και αναγνώρισε ότι κάποιες χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αναφορικά με αυτό το θέμα.

Ο ΟΟΣΑ δήλωσε επίσης ότι πολιτικές όπως η εφαρμογή κατώτατου μισθού, η προοδευτική φορολόγηση και τα επιδόματα εργαζομένων, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πιο ισότιμη κατανομή του κόστους της οικονομικής προσαρμογής.

Ζήτησε από κυβερνήσεις να προωθήσουν πιο παραγωγικές και αποδοτικές θέσεις εργασίες. Αυτό συνεπάγεται την επιδίωξη πακέτου μέτρων – όπως συμφωνίες για το ύψος των μισθών, νομοθεσία για την προστασία των θέσεων εργασίας, προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και προϋποθέσεις συνθηκών υγείας – που προωθούν την ανάπτυξη της απασχόλησης ενώ ενισχύουν και την ποιότητα των θέσεων εργασίας.
ΠΗΓΗ: FT.com
Bookmark and Share