- Mέχρι και σπηλαιολόγος κλήθηκε να συνδράμει στην ανασκαφή της Αμφίπολης κυρίως για την υπόγεια επέκταση του τάφου, καθώς όλα δείχνουν πως είναι σκαμμένος μέσα στο βράχο.
Σύμφωνα με...δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», το Σαββατοκύριακο το συνεργείο αναλώθηκε στην προσπάθεια αποχωμάτωσης του δευτέρου θαλάμου , δηλαδή πίσω από τις Καρυάτιδες, προκειμένου η ανασκαφική ομάδα να εισέλθει κανονικά από το θύρωμα προς τον τρίτο θάλαμο, που είναι και ο πιο ενδιαφέρων μετά την αποκάλυψη της υπόγειας συνέχειάς του.
Άλλωστε, το τελευταίο μαρμάρινο περιθύρωμα είναι περίπου το μισό σε πλάτος από τα άλλα και έχει ύψος περί τα 2 μέτρα, δηλαδή τουλάχιστον 1,5 μ. κάτω από τη στάθμη του δαπέδου που διατρέχει τους τρεις θαλάμους. Όπως επισημαίνεται, αν σε εκείνο το σημείο υπάρχει σκάλα ή ράμπα δεν είναι για την ώρα σαφές, καθώς δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να αποχωματωθεί πλήρως ο τρίτος θάλαμος.
Σήμερα και αύριο πάντως προγραμματίζουν να αποκαλύψουν το θυραίο άνοιγμα πίσω από τις Καρυάτιδες, αποχωματώνοντας ισόρροπα και από τις δύο πλευρές του ανοίγματος ώστε να μην επιβαρύνουν τον ενδιάμεσο διαχωριστικό τοίχο με υπερβολικά φορτία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, όταν η δίοδος θα απελευθερωθεί θα ξεκινήσουν τις αντιστηρίξεις και υποστυλώσεις του τρίτου θαλάμου προκειμένου να κρατήσουν το θόλο της κάμαρας που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και κινδυνεύει με κατάρρευση.
Εν τω μεταξύ έχει αποκαλυφθεί πλήρως το δάπεδο του πρώτου θαλάμου πίσω από τις Σφίγγες, το οποίο δεν παρουσιάζει τίποτα το αρχαιολογικά αξιοποιήσιμο. Δεν φέρει ψηφιδωτές απεικονίσεις ή άλλη διακόσμηση, που ίσως οδηγούσε σε κάποια συμπεράσματα για τη χρήση του χώρου και την ταυτοποίησή του με κάποιον ή κάποιους νεκρούς.
«Άδεια» τα βάθρα των Καρυάτιδων
Οι προσδοκίες της ανασκαφικής ομάδας ότι ίσως τα βάθρα των Καρυάτιδων να δώσουν κάποιες επιπλέον πληροφορίες, τελικά δεν ευοδώθηκαν. Τα βάθρα αποκαλύφθηκαν αλλά δεν είχαν τίποτα το ιδιαίτερο να πουν στους επιστήμονες. Είναι κατασκευασμένα από εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο, αλλά δεν τα συνοδεύει κάποια ανάγλυφη παράσταση ή έστω ένα κυμάτιο. Απλής μορφής, χωρίς κανένα διακοσμητικό στοιχείο είναι και το περιθύρωμα που οδηγεί στον τρίτο θάλαμο, ενώ οι γύρω τοίχοι του δεύτερου θαλάμου είναι επενδυμένοι με μάρμαρα αλλά χωρίς παραστάσεις.
Συνεπώς όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στο τέταρτο θύρωμα που δεν είναι όπως όλα τα άλλα στο κέντρο του τοίχου. Είναι έκκεντρο, κάτι που δείχνει πως η συνέχεια μπορεί να είναι εξολοκλήρου σκαμμένη στο βράχο. Παρόμοια ανοίγματα έχουν βρεθεί σε κατασκευές της αρχαιότητας και αυτό έχει να κάνει με λόγους στατικούς. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί το παραμικρό κινητό εύρημα που θα βοηθούσε στην ακριβή χρονολόγηση του μνημείου.
«To μνημείο δεν μας έχει δείξει ακόμα το μέγεθός του»
«Κινούμαστε όλοι στη σφαίρα του φανταστικού» εκτίμησε η καθηγήτρια κλασσικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα Παλιαδέλη, αναφερόμενη στις εικασίες που δημοσίευσε το History Channel σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης.
Η πανεπιστημιακός μιλώντας στον "Αnt1" σημείωσε ότι το «μνημείο δεν μας έχει δείξει ακόμα το μέγεθός του» τονίζοντας ότι «πριν φτάσουμε σε συμπεράσματα θα πρέπει να έχουμε περισσότερα στοιχεία».
Αναφερόμενη στα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία αρχαία νομίσματα από τον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης δημοπρατούνται από Γερμανούς, η κ.Παλιαδέλη δεν απέκλεισε να είναι αλήθεια, αφού σίγουρα αυτά «είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, τα οποία πολλοί θα ήθελαν να έχουν στη συλλογή τους».
Η ιστορικός επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να ταυτοποιούν τον νεκρό ή τους νεκρούς του τύμβου Καστά, υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις, κυρίως από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την επιστήμη της αρχαιολογίας, να είναι περιττές.
Παρά το γεγονός ότι η νέα ανασκαφή μας δίνει στοιχεία που δεν είχαν δοθεί από την ανασκαφή που έγινε τη δεκαετία του 1980, η ταυτοποίηση του νεκρού θα πάρει χρόνια.
Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα, για την κ. Παλιαδέλη, είναι ότι πρόκειται για σημαντικό πρόσωπο ή πρόσωπα κυρίως λόγω του μεγέθους του τάφου.