- Γεμάτος συγκινήσεις είναι ο δρόμος προς την αποκάλυψη του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη.
- Οι δύο Καρυάτιδες έρχονται να επιβεβαιώσουν τη σημασία του, καθώς συνυπάρχουν δείγματα αιγυπτιακής και ελληνικής αρχιτεκτονικής.
- Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι οι δύο πανέμορφες Καρυάτιδες μάλλον θα βρεθούν ολόκληρες.
Δεν ήταν μια... Κυριακή χωρίς ειδήσεις αυτή που πέρασε, αλλά η ιστορία της Αμφίπολης έχει αναπτύξει τόσο ισχυρή δυναμική που με κάθε νέο, εντυπωσιακό εύρημα εκτινάσσεται αμέσως στην κορυφή της επικαιρότητας.
Ομως, αυτή η Κυριακή σημαδεύτηκε από τη δημοσιοποίηση της ανακάλυψης των δύο Καρυατίδων. Εύρημα αναπάντεχο, ιδιαίτερο, «μοναδικό» όπως συμφωνούν οι επιστήμονες, αφού «για πρώτη φορά σε μακεδονικό τάφο συναντάμε Καρυάτιδες».
Η πρώτη έκπληξη ήταν η απόσταση των έξι μέτρων που χώριζε τις Σφίγγες-φύλακες από τις Καρυάτιδες. Επίσης τα διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν σε διαφορετικές τεχνοτροπίες, στο μνημείο της μακεδονικής γης. Αλλοι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως η συνύπαρξη των γλυπτών συνθέσεων στην πρώτη και τη δεύτερη είσοδο του μνημείου αποτελεί «ένα εξαιρετικά καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα για τον γλυπτικό διάκοσμο του τάφου». Ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από τις ολόγλυφες Σφίγγες που συμβολίζουν την αποτροπή της σύλησης στην είσοδο του μνημείου και τις Καρυάτιδες που ακολουθούν συγκρατώντας το βάρος, στην κορυφή του τύμβου υψωνόταν το μεγαλοπρεπές μαρμάρινο λιοντάρι της Αμφίπολης.
Εικάζουν, μάλιστα, ότι θα εντοπιστούν κι άλλα εντυπωσιακά ευρήματα στο επόμενο βήμα. Χθες στην Αμφίπολη, το μεγαλύτερο βάρος δόθηκε στην απομάκρυνση των χωμάτων που βρίσκονται στον δεύτερο τοίχο των Καρυατίδων και τον τρίτο τοίχο. Επίσης στις υποστυλώσεις οι οποίες θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα χωρίς να αποκλείουν οι υπεύθυνοι της ανασκαφής νέα ευρήματα.
Οι ίδιοι, όπως και το υπουργείο Πολιτισμού, αισιοδοξούν ότι μάλλον θα βρεθούν ολόκληρες οι Καρυάτιδες για τις οποίες αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως έχουν κοινά στοιχεία με γνωστό τύπο αττικού αγάλματος. Φέρνουν, μάλιστα, ως παράδειγμα τις διάσημες λυγερόκορμες κόρες του Ερεχθείου, το πιο εμπνευσμένο δείγμα αγαλματικού τύπου στήριξης στην ιστορία της αρχιτεκτονικής.
Αυτές που βρέθηκαν στην Αμφίπολη, η μία είναι κατεστραμμένη στο πρόσωπο, ενώ η δεύτερη, στη δυτική πλευρά, σώζεται σχεδόν ακέραιη με περίπλοκη κόμμωση, πλούσιους βοστρύχους, χειριδωτό χιτώνα και σκουλαρίκια στα αφτιά. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης, φαίνεται πως ήταν προτεταμένα, ώστε να αποτρέπουν την είσοδο σε πιθανούς τυμβωρύχους.
Οι επόμενες εβδομάδες κρίνονται καθοριστικές γι’ αυτήν τη γεμάτη εκπλήξεις ανασκαφή. Για «άσκηση υπομονής» έκανε λόγο χθες ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, θυμίζοντας πάλι ότι η διαδικασία της αρχαιολογίας έχει άλλους χρόνους.
«Η επιμέλεια και η επιμονή που έχει επιδειχτεί ως προς τη σφράγιση του μνημείου, φαίνεται πως απασχόλησε ιδιαίτερα τους αρχιτέκτονές του», τονίζουν οι ειδικοί. Ακόμη, πάντως, και οι πιο επιφυλακτικοί συμφωνούν πως ο ένοικος ήταν επιφανής και ιδιαίτερα πλούσιος.