Mόνο η λογική χρήση νέων τεχνολογιών ωφελεί τα παιδιά - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Mόνο η λογική χρήση νέων τεχνολογιών ωφελεί τα παιδιά


  • Η κατάχρηση οδηγεί σε παχυσαρκία, μείωση σχολικών επιδόσεων, διαταραχές ύπνου και εθισμό.


Με δεδομένο ότι ο συνιδρυτής της Apple Steve Jobs ήταν ένας από τους κορυφαίους «γκουρού» της τεχνολογίας, και ο «πατέρας» μεταξύ άλλων των smartphones και των tablets, θα περίμενε κανείς πως τα βιολογικά... παιδιά του θα ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που θα έπιαναν στα χέρια τους τις καινούργιες συσκευές της εταιρείας. Κι όμως, όπως έγραψε πριν από λίγες ημέρες ο δημοσιογράφος Nick Bilton των New York Times, αποκαλύπτοντας μια συνομιλία τους το 2010, ο γιος και οι δύο κόρες του Jobs δεν είχαν καν αγγίξει έως τότε το iPad, παρόλο που είχε κυκλοφορήσει μήνες νωρίτερα. «Στο σπίτι περιορίζουμε τη χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά», είχε πει στον δημοσιογράφο, αφήνοντάς τον άφωνο.

Οπως είναι φυσικό, η αποκάλυψη επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες ολοένα περισσότερων γονέων, σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει στους ανηλίκους το γεγονός ότι οι υπολογιστές, τα smartphones και τα tablets έχουν γίνει κατά κανόνα μέρος της καθημερινότητάς τους. Εξάλλου, αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν ήδη δείξει πως η τεχνολογία κρύβει όντως κινδύνους για τα παιδιά – οι οποίοι ξεκινούν από την παχυσαρκία, τη μείωση των σχολικών επιδόσεων και τις διαταραχές ύπνου, φτάνοντας μέχρι την απομόνωση, τον κυβερνοεκφοβισμό και τον εθισμό.

Από την άλλη πλευρά, τα κάθε λογής γκάτζετ και το Ιντερνετ προσφέρουν στους ανηλίκους δυνατότητες βελτίωσης και εκπαίδευσης που δεν είχε καμία γενιά έως τώρα. Ενδεικτικά, έρευνα του Πανεπιστημίου του δυτικού Ιλινόις έχει δείξει πως τα e-mail μπορούν να εξελίξουν τον γραπτό λόγο, ενώ μελέτη του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα συμπέρανε πως υπηρεσίες σαν το Skype και οι υπηρεσίες messaging ενισχύουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, βασική προϋπόθεση για οφέλη σαν τα παραπάνω είναι η «λογική χρήση», μαζί με την καθοδήγηση των γονιών. Κάτι που σημαίνει πως ο χρόνος που περνούν τα παιδιά 3-18 ετών μπροστά από μια οθόνη (μαζί με την τηλεόραση) δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες ημερησίως. Αντίθετα, για τις μικρότερες ηλικίες, η Εταιρεία συστήνει καμία επαφή με την τεχνολογία.
Bookmark and Share