- Ιδρύεται ΚΕΦΟΜΕΠ, «Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου Βορείου Ελλάδος»
- «Υποκατάστημα» ανοίγει και η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων
«Υποκατάστημα» στη Βόρειο Ελλάδα ανοίγουν το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ). Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των φορολογικών ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με... απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, δημιουργούνται, από 08/10/2014, δύο νέα τμήματα ελέγχου στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), με έδρα την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Από την ΓΓΔΕ επισημαίνουν ότι με τη σύσταση του τμήματος στην Αθήνα «θα επιταχυνθούν οι έλεγχοι φορολογούμενων μεγάλου πλούτου, που διεξάγονται κατόπιν παραγγελιών του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάζουν υψηλή εισπραξιμότητα».
Όπως είχε αποκαλύψει πριν δύο μήνες ακριβώς το ΘΕΜΑ, η υπηρεσία θα στελεχωθεί και θα λειτουργήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, ξεκινώντας ελέγχους σε πάνω από 800 «έτοιμες υποθέσεις» που αφορούν αγοραπωλησίες πολυτελών ακινήτων στη Βόρειο Ελλάδα. Αντίστοιχο σχέδιο υπάρχει και για … Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων-ΚΕΜΕ, με έδρα στη Θεσσαλονίκη.
Πατάνε «πόδι» στη Χαλκιδική
Μπορεί οι περισσότερες ΔΟΥ της χώρας να συγχωνεύονται, να καταργούνται ή να αποδεκατίζονται από προσωπικό, αλλά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επεκτείνουν τις δραστηριότητες των ΔΟΥ των πλουσίων, με στόχο να εξαπολύσουν φορολογικούς ελέγχους και να επιβάλουν πρόστιμα σε ιδιοκτήτες ακινήτων, μεγαλοκαταθέτες στις τράπεζες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που κάνουν χρήση επιδοτήσεων και επενδυτικών κινήτρων που προβλέπουν οι αναπτυξιακοί νόμοι.
Μόλις τους τελευταίους μήνες «πήραν μπροστά» οι έλεγχοι του ΚΕΦΟΜΕΠ και του ΚΕΜΕ. Φάνηκε όμως ότι υπάρχει δυσκολία όταν οι έρευνες γίνονται μόνον «κεντρικά», εξ αποστάσεως από την Αθήνα.
Έτσι, για να μπορούν οι ελεγκτές να κάνουν αυτοψίες, αλλά και για να διευκολυνθούν οι πλούσιοι φορολογούμενοι της Βορείου Ελλάδος να προσέρχονται στις ελεγκτικές υπηρεσίες και να δίνουν εξηγήσεις, πριν δεχτούν τα πρόστιμα, κρίθηκε σκόπιμο να αναζητηθούν γραφεία στη Θεσσαλονίκη, όπου θα εγκατασταθεί το «στρατηγείο» του ΚΕΦΟΜΕΠ.
Αν και θα υπάγεται στον έλεγχο του ΚΕΦΟΜΕΠ της Αθήνας, εκεί θα μεταφερθούν χιλιάδες υποθέσεις που ερευνώνται στα πλαίσιο διασταυρώσεων ή εισαγγελικών παραγγελιών (πχ λίστες Λαγκάρντ, εμβασμάτων κλπ).
Ποιοι πέφτουν στην «παγίδα»
Η αρχή θα γίνει από τα «φιλέτα» της Χαλκιδικής. Άμεσα θα μεταφερθούν 800 φάκελοι που αφορούν αγοραπωλησίες πολυτελών ακινήτων. Με τα νέα κριτήρια ελέγχου, θα φορολογηθούν σαν εταιρίες όσοι προέβησαν μαζικά τα προηγούμενα χρόνια σε πωλήσεις εκτάσεων ή κτισμάτων μεγάλης αξίας. Θα ελεγχθεί επίσης η προέλευση των χρημάτων (κινήσεις στις τράπεζες) για να εντοπιστεί «μαύρο χρήμα» και να φορολογηθεί αναδρομικά με συντελεστές και πρόστιμα 40%-100%.
Με άνοιγμα λογαριασμών κινδυνεύουν επίσης ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες, αλλά και μεγάλες «ζωντανές» επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται από την Κεντρική Μακεδονία μέχρι τα σύνορα της χώρας. «Είχε πέσει πολύ χρήμα στην δεκαετία του 2000» λένε επιτελείς του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Οι αναδρομικοί έλεγχοι 10ετίας αναμένεται να οδηγήσουν σε μαζική πληρωμή φόρων ή σε κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων.
«Στόχο» αποτελούν και εταιρίες για τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες και στοιχεία για υψηλούς τζίρους. Ανάμεσά τους πολλές κατασκευαστικές, ξενοδοχεία, βιομηχανίες αλλά και μεγάλοι πολυχώροι διασκέδασης σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ξάνθη κλπ, στις οποίες υπάρχουν πληροφορίες πως για χρόνια έρρεε άφθονο χρήμα, ενώ πλήρωναν "ψίχουλα" στην εφορία.
Οι έλεγχοι εκτείνονται όμως και στις μεγάλες επιδοτήσεις που έχουν λάβει επιχειρήσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία ή επενδυτικούς νόμους της χώρας μας, σε περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία, ο Έβρος, η Ροδόπη και αλλού.
Του κ.Κ.Πλάντζου