- Σε συμφωνία με τους φανατικούς ισλαμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ κατέληξε ο στρατός της Νιγηρίας για εκεχειρία, αλλά και για την απελευθέρωση των 200 μαθητριών που απήχθησαν τον περασμένο Απρίλιο από ένα σχολείο στη βορειοανατολική πόλη Τσιμπόκ.
Το γεγονός...είχε προκαλέσει ένα παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας, με τη συμμετοχή διάσημων προσωπικοτήτων που ζητούσαν να αφεθούν ελεύθερα τα κορίτσια.
Η Μπόκο Χαράμ θα αφήσει ελεύθερες τις 200 μαθήτριες
Την ανακοίνωση της συμφωνίας «για εκεχειρία συνήφθη μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Νιγηρίας» και της Μπόκο Χαράμ, έκανε οαρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατάρχης Άλεξ Μπάντεχ. «Έδωσα οδηγίες στους επικεφαλής των διάφορων σωμάτων του στρατού ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα εφαρμοστούν στο πεδίο», δήλωσε.
Παράλληλα ο πρώτος γραμματέας της προεδρίας της Νιγηρίας Χάσαν Τούκουρ επιβεβαίωσε κι εκείνος ότι έχει συναφθεί συμφωνία με τη Μπόκο Χαράμ για τον τερματισμό των βιαιοτήτων, η οποία προβλέπει επίσης την απελευθέρωση των 219 κοριτσιών που εξακολουθούν να αγνοούνται.
Ο Τούκουρ επεσήμανε ότι εκπροσώπησε τη νιγηριανή κυβέρνηση στις δύο συναντήσεις με τους ισλαμιστές αντάρτες στο Τσαντ, έπειτα από τη μεσολάβηση του προέδρου της χώρας Ίντρις Ντέμπι.
«Η Μπόκο Χαράμ ανακοίνωσε μια εκεχειρία, έπειτα από συζητήσεις που διεξήγαμε μαζί της», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι η σχετική ανακοίνωση έγινε «χθες το βράδυ».
«Δέχθηκαν να απελευθερώσουν τις κοπέλες από το Τσιμπόκ», υπογράμμισε, αναφερόμενος στις 219 έφηβες που απήχθησαν στις 14 Απριλίου από το σχολείο τους στη βορειοανατολική Νιγηρία.
Πάντως ορισμένες πηγές έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την ανακοίνωση περί συμφωνίας με την ισλαμιστική οργάνωση, η οποία έγινε λίγο προτού ο πρόεδρος της Νιγηρίας ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο.
Επίσης δεν είναι γνωστό ποιος είναι ο Ντανλάντι Αχμάντου, που ισχυρίζεται ότι είναι γενικός γραμματέας της οργάνωσης και τον οποίο ο Τούκουρ παρουσίασε ως συνομιλητή του από τη Μπόκο Χαράμ.
«Δεν έχω ακούσει ποτέ το όνομά του και αν η Μπόκο Χαράμ επιθυμούσε να κηρύξει εκεχειρία, αυτό θα γινόταν από τον επικεφαλής της, τον Αμπουμπακάρ Σεκάου», σχολίασε ο Σέχου Σάνι ειδικός στην οργάνωση που έχει διαπραγματευτεί μαζί της πολλές φορές για λογαριασμό της νιγηριανής κυβέρνησης.
Από την πλευρά της μια πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Νιγηρίας επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες με τη Μπόκο Χαράμ, όμως πρόσθεσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν η Αμπούτζα διαπραγματεύεται με τον Σεκάου ή με κάποια φράξια στο εσωτερικό της οργάνωσης.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές απόπειρες για διαπραγματεύσεις με τη Μπόκο Χαράμ, όμως ποτέ δεν έχουν καταλήξει σε μια ειρηνευτική συμφωνία, κυρίως επειδή η οργάνωση αποτελείται από διάφορες φράξιες.
«Υπάρχουν κάποιες συνομιλίες, αλλά (τα αποτελέσματά τους) εξαρτώνται από το αν θα συμφωνήσει όλη η οργάνωση. Θα εκπλησσόμουν αν ο Σεκάου είχε αλλάξει ξαφνικά γνώμη και ήταν έτοιμος για εκεχειρία», σχολίασε η πηγή αυτή.
Η Μπόκο Χαράμ, το όνομα της οποίας σημαίνει «Η δυτική παιδεία είναι αμαρτία», έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία πέντε χρόνια που δρα στη Νιγηρία και έχει στόχο να ιδρύσει ένα ισλαμικό χαλιφάτο στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.