Για πόλεμο τιμών στο πετρέλαιο ετοιμάζεται η Σαουδική Αραβία.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Για πόλεμο τιμών στο πετρέλαιο ετοιμάζεται η Σαουδική Αραβία..


  • Η αντιπαράθεση ίσως οδηγήσει σε νέα μεγάλη υποχώρηση ή ακόμη και σε κατάρρευση των τιμών!


Αγαπάει ο Θεός τους δανειστές, αγαπάει όμως και τους χρεοκοπημένους. Και αυτό δεν φαίνεται μόνο από το ότι (σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στα καθ' ημάς) τα τελευταία χρόνια της...Type Your Post Summary Hereκρίσης έχουμε ήπιους χειμώνες - άρα και λιγότερες δαπάνες για θέρμανση. Διαφαίνεται και από τον πόλεμο τιμών που κήρυξε στους ανταγωνιστές της η Σαουδική Αραβία, κίνηση που μπορεί να οδηγήσει (υπό προϋποθέσεις, φυσικά) σε πραγματικά μεγάλες μειώσεις των τιμών των καυσίμων, ακόμη και σε κατάρρευσή τους!

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: την περασμένη Τετάρτη, 1η Οκτωβρίου, η Saudi Aramco μείωσε τις τιμές πώλησης πετρελαίου σε όλους τους πελάτες της στο εξωτερικό στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008. Η απόφαση που ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία πετρελαίου της μεγαλύτερης παραγωγού χώρας στον κόσμο αποδόθηκε από την ίδια στην πρόθεση της κυβέρνησης του Ριάντ να προστατεύσει το μερίδιο που κατέχει στην αγορά.

Οπως εκτιμά η Commerzbank, «η μεγαλύτερη σε παραγωγή και ισχυρότερη πολιτικά χώρα του OPEC προτίμησε να αφήσει τις τιμές να υποχωρήσουν παρά να περιορίσει την παραγωγή της προκειμένου να εξαλείψει το πλεόνασμα αποθεμάτων στην αγορά». Αυτή η απόφαση, ωστόσο, αν εξελιχθεί σε έναν πόλεμο τιμών στους κόλπους του OPEC, κινδυνεύει να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη βουτιά των τιμών του πετρελαίου.

Διότι ήδη οι τιμές στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων έχουν υποχωρήσει αισθητά - φευ, στα ελληνικά βενζινάδικα οι επιπτώσεις της υποχώρησης αυτής είναι από δυσδιάκριτες έως ανεπαίσθητες.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα αυτή στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) υποχώρησε κάτω από τα 93 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή που παρατηρείται από τον Ιούνιο του 2012. Και αν σκεφτεί κανείς ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου η τιμή του Brent άγγιζε τα 104 δολάρια το βαρέλι, εύκολα υπολογίζει ότι μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα η τιμή του μαύρου χρυσού υποχώρησε πάνω από 10%.

Ανάλογη είναι η πτώση και της τιμής του αργού πετρελαίου (προθεσμιακά συμβόλαια Νοεμβρίου) στην αγορά της Νέας Υόρκης. Την Πέμπτη η τιμή έπεσε κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά τους τελευταίους 17 μήνες, υποχωρώντας επίσης κατά 10% περίπου από τα 96 δολάρια που βρισκόταν στις αρχές Σεπτεμβρίου (την Παρασκευή η τιμή του αργού ανέκαμψε στα 91 δολάρια).


Παιχνίδι με τη φωτιά

«Η Σαουδική Αραβία έχει προσπαθήσει και στο πρόσφατο παρελθόν να ανακόψει τη διολίσθηση των τιμών. Είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά, κατά σχεδόν 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στις μειώσεις της παραγωγής που έκανε ο OPEC το 2008 και το 2009 για να μην καταρρεύσουν οι τιμές λόγω της κάθετης πτώσης της ζήτησης που είχε επιφέρει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Τώρα το βασίλειο των Σαούντ θα έπρεπε να μειώσει ακόμη κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως την παραγωγή του για να εξαλείψει τα πλεονάσματα που έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως καθώς οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την παραγωγή τους στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών δεκαετιών» αναφέρουν σε εκθέσεις τους οι τράπεζες Citigroup και Barclays.

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η αλλαγή πολιτικής εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας οφείλεται στο ότι το Ριάντ έχασε την υπομονή του με τις παραβιάσεις των πλαφόν παραγωγής των εταίρων του στον OPEC - οι παραβιάσεις των πλαφόν αποτελούν παράδοση στο πετρελαϊκό καρτέλ. Μειώνοντας τις τιμές πώλησης το Ριάντ εξαναγκάζει τους εταίρους του να ξανασκεφτούν το μέλλον τους. Παίζει, όμως, και με τη φωτιά. Διότι η περιρρέουσα οικονομική ατμόσφαιρα σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν παρέχει καμία ασφάλεια για το μέλλον. Η Ευρώπη βρίσκεται ήδη μπροστά στο φάσμα μιας τρίτης βουτιάς στην ύφεση μετά την κρίση του 2008, ενώ μερικές ασιατικές οικονομίες και κυρίως η κινεζική πασχίζουν με τόνωση των δαπανών για δημόσια έργα και με νομισματικά μέτρα να αντιμετωπίσουν το απότομο φρενάρισμα των ρυθμών ανάπτυξής τους.

Εν κατακλείδι: Ο OPEC εξακολουθεί να θεωρεί «δίκαιη τιμή» για το πετρέλαιο τα 100 δολάρια το βαρέλι. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας όμως φαίνεται πως αναθεωρεί μονομερώς αυτή την τιμή-στόχο για δύο λόγους: πρώτον, για να επαναβεβαιώσει την ισχύ της στο εσωτερικό του (εξαιρετικά αποδυναμωμένου, είναι αλήθεια, σε σύγκριση με το παρελθόν...) OPEC. Δεύτερον, για να καταστήσει ασύμφορη την εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου. Πρόκειται για τη νέα αυτή τεχνική που ανέπτυξαν με απίστευτα ταχείς ρυθμούς οι ΗΠΑ προκειμένου να καταστούν αυτάρκεις ενεργειακά σε μια συγκυρία έντονων γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Πράγμα, βεβαίως, που πέτυχαν.
Καψύλης Αλέξανδρος

Bookmark and Share