ΗΠΑ: Η μάχη κατά των τζιχαντιστών θα πάρει χρόνο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΗΠΑ: Η μάχη κατά των τζιχαντιστών θα πάρει χρόνο


  • Ο σχεδιασμός της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, ενδέχεται να πάρει έως και έναν χρόνο, δήλωσε από τη Βαγδάτη ο στρατηγός Τζον Άλεν, που συντονίζει τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.


«Η επιχείρηση (για την ανακατάληψη) της Μοσούλης θα πάρει μάλλον έως και... έναν χρόνο (…) η επιχείρηση θα ξεκινήσει σε έναν χρόνο», είπε ο Αμερικανός στρατηγός που βρίσκεται από την Πέμπτη στο Ιράκ.
Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Μοσούλη στις 10 Ιουνίου, κατά την έναρξη της προέλασής του στο βόρειο Ιράκ ενώ έθεσε υπό τον έλεγχό του μεγάλες περιοχές από πέντε επαρχίες της χώρας. Η τζιχαντιστική οργάνωση χρησιμοποιεί τη Μοσούλη ως ορμητήριο απ' όπου εξαπολύει τις επιθέσεις της.
«Είναι μια μάχη που προφανώς απαιτεί όσο μεγαλύτερη προετοιμασία (…) γίνεται», προειδοποίησε ο στρατηγός Αλεν που είχε συνάντηση με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Χάινταρ αλ Αμπάντι.

Ηδη ο ιρακινός στρατός υπέστη μεγάλη ήττα τον Ιούνιο όταν ξεκίνησε η προέλαση του ΙΚ, αφήνοντας πίσω του σε πολλές περιπτώσεις ένα τεράστιο απόθεμα σε αμερικανικής κατασκευής οχήματα αλλά και όπλα καθώς υποχωρούσε. Ο Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι η ανασύνταξη του ιρακινού στρατού θα χρειαστεί χρόνο, προτού να είναι ικανός να νικήσει τους τζιχαντιστές.
Ο ιρακινός στρατός πάντως ανακατέλαβε σήμερα την πόλη Ντουλουίγια, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, και ο πρωθυπουργός αλ Αμπάντ ζήτησε από τις αντιμαχόμενες πολιτικές ομάδες της χώρας να ενωθούν.
Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής του Έιντ αλ Άντχα ο Αμπάντι υπογράμμισε ότι η μάχη εναντίον των τζιχαντιστών θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος.

Παράλληλα οι κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ ανακαταλαμβάνουν χωριό- χωριό το έδαφος που έχασαν τον Αύγουστο από την προέλαση των τζιχαντιστών, οι οποίοι έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους ένα μέρος της πόλης Χιτ, δυτικά της Βαγδάτης.
Το ΙΚ προσπάθησε να επιτεθεί την Πέμπτη εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας της πόλης Χιτ, ένα από τα τελευταία προπύργια της ιρακινής κυβέρνησης στη δυτική επαρχία αλ Άνμπαρ.
Πάντως σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο ιρακινός στρατός εξακολουθεί να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Χιτ, καθώς και όλους τους δρόμους που οδηγούν στη Συρία και προς την Τικρίτ.
Σε κρίσιμο σημείο η πολιορκία του Κομπάνι στη Συρία
Η κατάσταση δεν δείχνει να είναι καλύτερη και στο μέτωπο της Συρίας. Η κυριότερη ένοπλη οργάνωση των Κούρδων κάλεσε τους Κούρδους όλης της περιοχής να βοηθήσουν για να αποτραπεί μια σφαγή στο Κομπάνι, την ώρα που οι τζιχαντιστές πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στα περίχωρα της κουρδικής αυτής πόλης και τη βομβαρδίζουν.
Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG, η κύρια κουρδική πολιτοφυλακή) δεσμεύθηκαν να αντισταθούν «χωρίς τέλος» στο ΙΚ καθώς αυτό πλησιάζει στο Κομπάνι. «Κάθε σπίτι και δρόμος θα είναι ο τάφος τους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. «Η έκκλησή μας προς τους νεαρούς άνδρες και γυναίκες του Κουρδιστάν (...) είναι να έρθουν για να γίνουν μέρος της αντίστασης αυτής», προσθέτει.
Ο Έσματ αλ Σέχι, επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων που υπερασπίζονται το Κομπάνι, δήλωσε ότι η απόσταση μεταξύ των μαχητών του και των ανταρτών είναι τώρα λιγότερο από ένα χιλιόμετρο.
«Βρισκόμαστε σε μια μικρή, πολιορκημένη περιοχή. Δεν έχουν φτάσει ενισχύσεις και τα σύνορα είναι κλειστά», υπογράμμισε. «Περιμένω γενικευμένους φόνους, σφαγές και καταστροφή».

ΟΗΕ: 15.000 ξένοι πολεμούν στο πλευρό των τζιχαντιστών
«(Η διεθνής κοινότητα) θα υποφέρει» από το Ισλαμικό Κράτος, προειδοποίησε εξάλλου ο εκτελεστικός διευθυντής αντιτρομοκρατίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας κυρίως το πρόβλημα της επιστροφής στις χώρες καταγωγής τους χιλιάδων μαχητών.
Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Πολ Λαμπόρντ διευκρίνισε ότι «στο πεδίο υπάρχουν 15.000 ξένοι μαχητές».
«Χιλιάδες θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους: θα πρέπει να τους εντοπίσουμε, να τους ανακρίνουμε, να τους “απολυμάνουμε”... είναι πολλή δουλειά. Οι υπηρεσίες της αστυνομίας δεν μπορούν να τους παρακολουθούν όλους», προειδοποίησε.
«Δεν υπάρχει μαγική λύση, πρέπει να αναμένουμε δύσκολες ημέρες. Πρέπει να κινητοποιηθεί η κοινωνία των πολιτών, οι θρησκευτικές αρχές, είναι μια μακρόπνοη δουλειά. Πρέπει να λάβουμε ένα σύνολο μέτρων και να γνωρίζετε ότι αυτό παίρνει χρόνο. Θα υποφέρουμε», επέμεινε ο Λαμπόρντ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία μιας δομής που προσομοιάζει σε κράτος στις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΙΚ είναι κάτι το «πρωτοφανές», το οποίο «αποτελεί πραγματικό πρόβλημα για τη διεθνή κοινότητα».
Το ΙΚ «έχει δημιουργήσει δομές που προσιδιάζουν σε κρατικές. Φροντίζουν για την ασφάλεια, για ένα είδος κοινωνικής πρόνοιας, για τα ταχυδρομεία. Είναι πρωτοφανές, κάτι που δεν έκαναν ποτέ στο παρελθόν οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Διαθέτουν πόρους, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, κάνουν εμπόριο», επεσήμανε ο Λαμπόρντ.
Η δημιουργία του ΙΚ «αποτελεί ένα πραγματικό πρόβλημα για τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ», εκτίμησε.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διοργάνωσε μια διάσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα για να αναφερθεί στην απειλή αυτή, κάτι που δεν γίνεται συχνά. Είναι ένα φαινόμενο που τρομοκρατεί όλο τον κόσμο και το οποίο κινδυνεύει να επεκταθεί: υπάρχει επιθυμία να δημιουργηθεί ένα χαλιφάτο στη βόρεια Νιγηρία, ένα άλλο στο Σάχελ, ίσως ένα στην ανατολική Αφρική, στη νοτιοανατολική Ασία», είπε ο Λαμπόρντ.
Μπροστά σε αυτή την οργάνωση «η διεθνής κοινότητα κάνει αυτό που πρέπει: πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, πρέπει να τους πολεμήσουμε. Όμως αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι η δημιουργία ενός συνασπισμού της κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση του φαινομένου», κατέληξε.
Bookmark and Share