Αμφίπολη: Μετά τις Σφίγγες, τι; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Μετά τις Σφίγγες, τι;


  • Το ερώτημα αυτό πλανάται πέριξ του τάφου της Αμφίπολης, όπου ένας ολόκληρος κόσμος αγωνιά για την συνέχεια των ανασκαφών.
  •  Μετά τη δοκιμαστική τομή που πραγματοποιήθηκε προχθές στον τρίτο θάλαμο, κοντά στο κατώφλι της μαρμάρινης πόρτας όπου βρέθηκε η κεφαλή της Σφίγγας και τα μαρμάρινα θυρόφυλλα, η ανασκαφική ομάδα επιθυμεί διακαώς να διερευνήσει το δάπεδο αυτού του χώρου.

Στους επιστήμονες έχει... εξάψει την φαντασία το γεγονός ότι βρέθηκε το δάπεδο κατεστραμμένο και οι επιδαπέδιοι ογκώδεις πωρόλιθοι ξεθεμελιωμένοι σε εκείνο το σημείο.

Γνωρίζοντας ότι μπαίνουν στον τάφο δεύτεροι, θέλουν να διαπιστώσουν τους λόγους αυτής της «αναστάτωσης» στο πάτωμα και πού ακριβώς οφείλεται η βύθισή του, την οποία είχαν διαπιστώσει εξ’ αρχής μόλις πρωτομπήκαν στον τρίτο θάλαμο. Στην προχθεσινή τους μάλιστα ανακοίνωση, την απέδιδαν απλά σε καθίζηση και δεν έκαναν καμία μνεία για ράμπα ή σκάλες.

Κίνδυνοι για την στατικότητα του μνημείου
Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, κάποιοι μηχανικοί υποστηρίζουν ότι είναι πολύ επικίνδυνο για την στατικότητα ολόκληρου του οικοδομήματος να επέμβει κάποιος σκάβοντας στο πάτωμα. Εξαρτάται βεβαίως από το πόσο βαθιά θέλουν να κατέβουν. Ένας ακόμα κίνδυνος για το εγχείρημα είναι να πέσουν στον υδροφόρο ορίζονται που πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο ύψος λόγω του ποταμού Στρυμόνα που δεν περιορίζεται στην κοίτη του.

Επιπλέον οι έρευνες στρέφονται και στο δεύτερο κεφάλι της Σφίγγας, το οποίο δεν είναι καθόλου ελαφρύ, ευκολομετακίνητο, αφού ζυγίζει πάνω από 100 κιλά. Κάποιοι εικάζουν ότι πιθανώς η αποκόλλησή του από το υπόλοιπο σώμα να είναι αποτέλεσμα μεγάλου σεισμού. Μπορεί, δηλαδή, να «ξεκούμπωσε», έτσι ένθετο όπως ήταν, από τον κορμό και να κύλησε προς τα μέσα, καταστρέφοντας στο κέντρο και το ψηφιδωτό. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, μόνο αν δεν είχε χτιστεί ακόμα ο σφραγιστικός τοίχος μπροστά στις Καρυάτιδες και η μαρμάρινη πόρτα του τρίτου θαλάμου ήταν για κάποιο λόγο ανοιχτή. Πιθανότερη πάντως εκδοχή παραμένει η καταστροφή του μνημείου βάνδαλους ή τυμβωρύχους.

Η ανασκαφική ομάδα έχει ρίξει το βάρος των ερευνών στο σημείο που το δάπεδο έχει βουλιάζει και όχι στο σημείο που έχει καταστραφεί, πιθανότατα από ανθρώπινη επέμβαση. Αυτό που εξετάζουν είναι το ενδεχόμενο ο τάφος να έχει θεμελιωθεί σε χαλαρά χώματα ή ενδεχομένως να υπάρχει εκεί κάποιος υπόγειος χώρος, σκαλισμένος στο φυσικό βραχώδες υπέδαφος, οπότε το πώρινο δάπεδο να αποτελεί απλά μια οροφή ενός άλλου θαλάμου.

Η τεχνική που χρησιμοποίησαν για να διατηρήσουν τα μάρμαρα
Η πολύ καλή διατήρηση των γλυπτών που βρέθηκαν μέσα στο ταφικό μνημείο, κάνει τους επιστήμονες να εξετάζουν το ενδεχόμενο η επιφάνειά τους να έχει υποστεί επεξεργασία με εκχύλισμα οξαλίδας ή ξυνήθρας ή του γνωστού λάπαθου. Το εκχύλισμα αυτού του φυτού καθιστά την επιφάνεια του μαρμάρου γυαλιστερή και ανθεκτική από διάβρωση. Η επάλειψη με εξαλικό ασβέστιο εφαρμοζόταν μέχρι τον 2ο αι. μ.Χ. και έχει παρατηρηθεί σε πολλά αγάλματα της ρωμαϊκής περιόδου.
Bookmark and Share