- Σε εξέλιξη βρίσκονται οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το πώς η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα γίνει υποφερτή τόσο για την Αθήνα όσο και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι σχετικές διαπραγματεύσεις...βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη από τις αρχές της εβδομάδας με Ευρωπαίο αξιωματούχο να λέει ότι “μια καθαρή έξοδος δεν είναι τώρα στο τραπέζι”.
Και όμως, οι πρώτες διαφωνίες είναι ήδη εμφανείς, τονίζεται. Η Ελλάδα δεν θέλει να υπογράψει άλλο μνημόνιο ή να εμπλέξει το ΔΝΤ. Και θέλει το νέο πρόγραμμα να παρουσιαστεί σαν “συμφωνία συνεργασίας” που εστιάζει στην ανάπτυξη, αντί για πρόγραμμα λιτότητας που επιβάλλεται από το εξωτερικό.
Η άποψη των άλλων ευρωπαϊκών κρατών είναι κάπως διαφορετική. “Όλοι συμφωνούν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εμπλακεί”, λέει ο ίδιος αξιωματούχος, εξηγώντας πως αυτό δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι το Ταμείο θα πρέπει να συνεισφέρει και οικονομικά. Μία χαλαρότερη σχέση με το ΔΝΤ, όπως συνέβη στην ισπανική διάσωση, όπου ο οργανισμός απλά παρακολουθούσε την εξυγίανση του χρηματοοικονομικού κλάδου, θα μπορούσε να επιτρέψει στην Αθήνα να ισχυριστεί ότι δεν ακολουθεί πια τις εντολές της τρόικας.
“Αυτές είναι οι προσπάθειες καλλωπισμού που πρέπει να συζητηθούν”, σημείωσε ο αξιωματούχος.
Όμως, το πλαίσιο για τις προληπτικές γραμμές πίστωσης από τον ESM απαιτεί μνημόνιο, αλλά και τριμηνιαίες αναφορές προόδου προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Και την ίδια στιγμή, υπάρχουν κάποια ερωτήματα για το εάν τα 11 δισ. ευρώ (που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ και η Αθήνα θέλει να τα χρησιμοποιήσει για να αποφύγει τις συζητήσεις περί “νέας” διάσωσης) θα είναι αρκετά για να αποτελέσουν μία πειστική γραμμή πίστωσης, με δεδομένο το ύψος του ποσού που πρέπει να αντλήσει η Αθήνα από τις αγορές ομολόγων του χρόνου. “Κανείς δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή”, λέει ο αξιωματούχος.