- Ο Σαουδάραβας υπουργός πετρελαίου, Ali Naimi,δηλώνει πως η χώρα του δεν ανησυχεί ακόμα κι αν η κάθετη πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου συνεχιστεί ως και τα 20 δολ.το βαρέλι.
- Η Ρωσία όμως χρειάζεται τιμή βαρελιού κοντά 105 δολάρια(!) για να έχει κέρδη..
Τα φώτα της δημοσιότητας προσέλκυσε για άλλη μία φορά ο Σαουδάραβας υπουργός πετρελαίου, Ali Naimi, ο οποίος σε... συνέντευξή τους στην εφημερίδα Middle East Economic Survey (MEES), ανέφερε ότι η Σαουδάραβες δεν ενδιαφέρονται για το πόσο θα πέσει η τιμή του πετρελαίου ακόμα και αν φτάσει στα 20, 40, 50, ή 60 δολάρια.
Όπως δήλωσε στην MEES, οι Σαουδάραβες μπορούν να ζήσουν χωρίς να ανησυχούν για την τιμή του πετρελαίου, σε αντίθεση με τους Ρώσους που δεν μπορούν να μην ανησυχούν για την χαμηλή τιμή του πετρελαίου, αφού δεν μπορούν να σταματήσουν να αντλούν πετρέλαιο, ακόμα και αν το θέλουν.
Σύμφωνα με τον Ali Naim, η ρωσική οικονομία στηρίζεται στο πετρέλαιο, με την πτώση των τιμών να οδηγεί σε πτώση και το ρούβλι, πράγμα που κάνει αδύνατο για την Ρωσία να πληρώσει τα χρέη της.
Η Ρωσία δεν μπορεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, πράγμα που θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την τιμή του, αφού οι πετρελαιοπηγές της, βασίζονται σε τεχνολογία παλαιότερη από αυτή των Σαουδαράβων.
Ένας από τους λόγους που η Σαουδική Αραβία μπορεί να αντέξει την πτώση των τιμών, είναι επειδή είναι προσεκτικοί παραγωγοί που έχουν "αποθηκεύσει" μεγάλα ποσά σε ρευστό, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις δύσκολες αυτές περιόδους, όπως την σημερινή.
Η Ρωσία χρειάζεται το βαρέλι το πετρέλαιο να κοστίζει 105 δολάρια για να έχει κέρδη, όμως, όπως λέει ο Naimi "στη Ρωσία δεν αξίζει να έχει μερίδιο στην αγορά πετρελαίου".
"Θέλουμε να πούμε στον κόσμο ότι οι ικανοί και αποδοτικοί παραγωγοί, όπως η Σαουδική Αραβία είναι αυτοί που αξίζουν μερίδιο στην αγορά πετρελαίου. Αυτή είναι η βασική αρχή σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες", αναφέρει
Το πρόβλημα με τα παλαιά κοιτάσματα είναι ότι χρειάζονται συνεχείς επενδύσεις, ενώ δεν μπορούν να κλείσουν τις παλαιές πετρελαιοπηγές, γιατί αν το κάνουν δεν θα μπορούν να τις ανοίξουν ξανά. Έτσι, ειδικά στην Δυτική Σιβηρία που παράγουν πετρέλαιο για πολλά χρόνια οι πετρελαιοπηγές μειώνονται.
Πάντως ο Ali Naimi σημείωσε πως είναι άδικο να ζητούν από τον ΟΠΕΚ να κόψει την παραγωγή. "Είμαι οι μικρότεροι παραγωγοί. Παράγουμε λιγότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής. Είμαστε όμως οι πιο «αποδοτικοί» παραγωγοί. Είναι αδύνατο, μετά τις αναλύσεις που έχουμε κάνει να μειώσουμε την παραγωγή", σημειώνει...