- Οι Los Angeles Times, στο σχετικό άρθρο τους με τίτλο «Η Ευρώπη ζει μια καταστροφή με το λάδι της» αναζητεί τρόπους για να γλυτώσει η παγκόσμια αγορά από αυτή την αύξηση των τιμών του λαδιού και τη μειωμένη παραγωγή.
Η Ιταλία που είναι από τους βασικούς «αντιπάλους» μας στη μάχη της εμπορίας λαδιού διεθνώς, φέτος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με... αποτέλεσμα η La Republicca να χαρακτηρίζει το 2014 ως «Μαύρη Χρονιά για το λάδι μας». Η παραγωγή θα μειωθεί αισθητά. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ισπανία που θεωρείται πως η φετινή παραγωγή θα φτάσει στο ήμισυ της περσινής. Άρα, κι εκεί υπάρχει πρόβλημα.
Οι Los Angeles Times, στο σχετικό άρθρο τους με τίτλο «Η Ευρώπη ζει μια καταστροφή με το λάδι της» αναζητεί τρόπους για να γλυτώσει η παγκόσμια αγορά από αυτή την αύξηση των τιμών του λαδιού και τη μειωμένη παραγωγή.
Το πρόβλημα ξεκινάει από τις καιρικές συνθήκες στη Μεσόγειο που ήταν απαγορευτικές για την ανάπτυξη και συλλογή των ελιών. Στην Τοσκάνη, όντως, οι διαστάσεις της καταστροφής ξεπερνούν κάθε άλλο όριο. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόση μικρή παραγωγή λαδιού από περιοχές που στηρίζονται οικονομικά (αλλά στηρίζουν και την εθνική οικονομία) από το συγκεκριμένο προϊόν.
Αν υπάρχει μια λύση σε αυτή την έλλειψη (μερική, καθώς η ζήτηση είναι σίγουρο πως θα υπερκαλύψει την προσφορά), η αμερικανική εφημερίδα προτείνει να στραφούν οι αγορές προς το ελληνικό λάδι που αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχει υποστεί τις μικρότερες ζημιές, σε σχέση με τις λοιπές χώρες της Μεσογείου.
Όπως αναφέρει, πρέπει να αποδεχθούμε το γεγονός ότι όλες οι χρονιές δεν είναι καλές για τη συλλογή ελιών, άρα και την παραγωγή λαδιού. Μια από αυτές είναι η φετινή, επομένως οι έμποροι, αλλά και οι καταναλωτές θα πρέπει να διερευνήσουν άλλες περιοχές για να προμηθευτούν το λάδι της χρονιάς. Έτσι, στην εξίσωση μπαίνει η Ελλάδα και οι ελαιοπαραγωγοί της που μπορούν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο τη δυσμενή συνθήκη.