"Aν οι Έλληνες ζητούν διαγραφή χρέους ...τι πρέπει να γίνει με τους φτωχότερους γείτονές τους;" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

"Aν οι Έλληνες ζητούν διαγραφή χρέους ...τι πρέπει να γίνει με τους φτωχότερους γείτονές τους;"

"Ακόμα και μετά από επτά χρόνια καταστροφικής ύφεσης, η Ελλάδα παραμένει η πιο πλούσια χώρα μεταξύ των περισσότερων γειτονικών της χωρών. 
  • Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται σε 19.500 ευρώ. 
  • Στην Αλβανία το αντίστοιχο ποσό είναι 3.550 ευρώ, 
  • στα Σκόπια 4.440 ευρώ 
  • και στη Βουλγαρία -που είναι και αυτή μέλος της ΕΕ- είναι 7.100 ευρώ..."
γράφει σήμερα η Wall Street Journal.



Αν ο νεοεκλεγείς Αλέξης Τσίπρας φέρει τελικά στην Ελλάδα τη συμφωνία που θεωρεί ότι αξίζει στη χώρα, δεν θα έχει να... αντιμετωπίσει μόνο τους Γερμανούς, αλλά και τους φορολογούμενους σε άλλα κράτη της Ευρωζώνης, σημειώνει το Bloomberg σε άρθρο του.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι ακόμα και μετά από επτά χρόνια καταστροφικής ύφεσης, η Ελλάδα παραμένει η πιο πλούσια χώρα μεταξύ των περισσότερων γειτονικών της χωρών. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ανέρχεται σε 19.500 ευρώ. Στην Αλβανία το αντίστοιχο ποσό είναι 3.550 ευρώ, στα Σκόπια 4.440 ευρώ και στη Βουλγαρία -που είναι και αυτή μέλος της ΕΕ- είναι 7.100 ευρώ. (σ.σ. ας μην ξεχνάμε πάντως ότι καμιά από αυτές τις χώρες δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης).

«Είναι πού δύσκολο να δώσουμε στον Βούλγαρο εργάτη να καταλάβει ότι θα πρέπει να καταβάλει μέρος του φόρου που του αναλογεί για να βοηθήσει τους Έλληνες που είναι πλουσιότεροι από τον ίδιο», αναφέρει ο Ruslan Stefanov, διευθυντής του οικονομικού προγράμματος Πανεπιστημίου στη Σόφια. «Αν ξοδεύεις χρήματα με τέτοιο τρόπο για την Ελλάδα, θα πρέπει να το κάνεις και για τη Βουλγαρία και για άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Αυτό είναι το επιχείρημα που προβάλλουν οι πολιτικοί της χώρας μου».

Χωρίς αμφιβολία, συνεχίζει το Bloomberg, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι συγκινητική. Εχει υποφέρει σε βαθμό που συνήθως βλέπουμε σε περιόδους πολέμου. Η κρίση εξανέμισε σχεδόν το 25% του ΑΕΠ. Στους νέους η ανεργία έχει φτάσει το 50%. Οι οικογένειες βυθίστηκαν στη φτώχεια. Ο ιδιωτικός τομέας καταρρακώθηκε. Ο δημόσιος τομέας είναι σε χάος.

Η εναλλακτική στη λιτότητα είναι τα χρήματα και τα χρήματα πρέπει να προέλθουν από κάπου.

Κι όπως ο Τσίπρας θα υπέφερε αν γυρνούσε με άδεια χέρια στους Έλληνες που τον ψήφισαν, έτσι και οι πολιτικοί σε χώρες, όπως η Γερμανία, αν προσπαθούσαν να «πουλήσουν» ελάφρυνση χρέους στα εθνικά κοινοβούλια και τους ψηφοφόρους.

Περίπου 70 δισ. ευρώ από το ελληνικό χρέος καταλήγει τελικά στους φορολογούμενους της Γερμανίας, όπου υπάρχουν χαμηλά ποσοστά συμπάθειας για μια χώρα που πιστεύεται ότι τόσα χρόνια ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της.

«Στη Γερμανία υπάρχει η αίσθηση ότι κάναμε αλλεπάλληλες υποχωρήσεις», αναφέρει ο Marcel Fratzscher, πρόεδρος του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών DIW Berlin, και καθηγητής μακροοικονομικών στο πανεπιστήμιο Humboldt. «Η 'κόκκινη γραμμή' του Βερολίνου που κανένας δεν θέλει να δει είναι η λέξη 'κούρεμα'. 'Κανένας δεν θέλει να ακούσει για ελάφρυνση χρέους».
Bookmark and Share