- Σε συνθήκες “ενεργειακής φτώχειας” μέσα στον χειμώνα γίνονται τα μαθήματα στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, όπου φοιτητές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό έχουν αναγκαστεί να τα βγάζουν πέρα με το κρύο επί δύο χρόνια, αφού έχουν απομείνει χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης.
Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα όταν η διοίκηση του ΑΤΕΙ-Θ ανακοίνωσε ότι... θα κάνει έξωση στους περίπου 200 ενοίκους της φοιτητικής εστίας στη Σίνδο, επειδή οι σπουδαστές που διαμένουν εκεί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ατομικά μέσα θέρμανσης για να ζεσταθούν, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνονται τα δίκτυα παροχής ρεύματος (και οι λογαριασμοί στη ΔΕΗ) και να τίθεται ζήτημα ασφάλειας. Η αιτία για την οποία έφτασε η κατάσταση σ’ αυτό το οριακό σημείο είναι ότι έχει “παγώσει” από το παράρτημα του ελεγκτικού συνεδρίου της Θεσσαλονίκης η διαδικασία προμήθειας πετρελαίου, που γίνεται με διεθνή διαγωνισμό. Την ευθύνη για τη διοργάνωση της προμήθειας έχει θεσμικά το αρμόδιο τμήμα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όχι μόνο για το ΑΤΕΙ-Θ αλλά συνολικά για τα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν στα όριά της, με σκοπό να επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές αγοράς για όλη την γκάμα των προμηθειών του δημοσίου. Υπό το παραπάνω πρίσμα, το σκεπτικό του “βέτο” που θέτει το ελεγκτικό συνέδριο βασίζεται στο ότι δεν μπορεί να κατατμηθεί η προμήθεια, ώστε να μην προκύπτουν αδιαφανείς διαδικασίες.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη του τμήματος Προμηθειών της περιφέρειας Αναστασία Δράκου, “στην περίπτωση των καυσίμων η συγκεντρωτική προμήθεια δεν επιτυγχάνει τον διακηρυγμένο στόχο της μείωσης της τιμής αγοράς, επειδή υπάρχει διαβάθμιση των αναγκών με κριτήρια τοπικά και γεωγραφικά. Δεν μπορεί να το αναλάβει ένας ανάδοχος. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Και το κυριότερο: Για να αρχίσει μια ενιαία διαδικασία πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί ταυτόχρονα και οι διαθέσιμες πιστώσεις από τους αγοραστές. Η συγκεκριμένη προμήθεια για καύσιμα έχει κατατμηθεί σε τέσσερις ομαδοποιημένους αγοραστές, ένας εκ των οποίων είναι το ΑΤΕΙ-Θ. Για να μην κάνουμε κατάτμηση, έπρεπε να έχουμε σε κοινό χρόνο τις αναλήψεις υποχρέωσης. Κι αυτό είναι επίσης χρονοβόρα διαδικασία και δύσκολο να συντονιστεί. Κι αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, πρέπει επίσης να δοθεί έγκριση από το παράρτημα του γενικού λογιστηρίου του νομού Θεσσαλονίκης, την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου”.
ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΩΣΗΣ
Πριν από περίπου δύο βδομάδες, το τμήμα Προμηθειών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε αίτηση ανάκλησης κατά της απόφασης του ελεγκτικού συνεδρίου και αναμένεται να οριστεί ο χρόνος εκδίκασης. Την ίδια χρονική στιγμή έγινε και η ανακοίνωση της διοίκησης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης για την επικείμενη έξωση των ενοίκων της εστίας της Σίνδου “μέχρι τον Μάρτιο”, χωρίς όμως να δοθούν στους φοιτητές συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον χώρο όπου θα μεταφερθούν “προσωρινά”, ούτε χρονοδιάγραμμα για την έναρξη και λήξη των εργασιών συντήρησης του δικτύου ηλεκτροδότησης. Στη φοιτητική εστία στη Σίνδο το πρόβλημα της έλλειψης θέρμανσης τίθεται με ένταση, αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Αφορά όλη την επικράτεια των σχολών και των πέντε τμημάτων, των εργαστηρίων, της βιβλιοθήκης και των γραφείων του ΑΤΕΙ-Θ, όπου οι 16.000 φοιτητές, οι 250 καθηγητές, οι 150 διοικητικοί υπάλληλοι και οι 50 εργαζόμενοι του ειδικού τεχνικού προσωπικού σπουδάζουν και εργάζονται σε παγωμένα κτίρια. “Η κατάσταση είναι δύσκολη και αντιμετωπίζεται με κλιματιστικά ή άλλα μέσα, όμως ειδικά στα μεγάλα αμφιθέατρα τα μαθήματα γίνονται με τους φοιτητές και διδάσκοντες να φορούν μπουφάν, σκουφιά και γάντια”, λέει στη “Μ” ο αναπληρωτής προέδρου Παναγιώτης Τζιώνας. Το χρηματικό ποσό που απαιτείται για τη θέρμανση του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος φτάνει τις 480.000 ευρώ και σύμφωνα με τον κ. Τζιώνα το ποσό αυτό έχει εξασφαλιστεί από τον προϋπολογισμό του ΑΤΕΙ-Θ.
Πηγή εφημερίδα "Μακεδονία".