«Ομπρέλα» 65 δισ. € για τις ελληνικές τράπεζες.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

«Ομπρέλα» 65 δισ. € για τις ελληνικές τράπεζες..


  • Μεγαλώνει η «ομπρέλα» της ΕKT πάνω από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς ο Μάριο Ντράγκι χθες το μεσημέρι -λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup- αύξησε το όριο του ELA κατά 5 δισ. ευρώ, με τη «γραμμή» έκτακτης παροχής ρευστότητας να διαμορφώνεται στα 65 δισ. ευρώ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της... Ευρωζώνης, που το βράδυ της Τετάρτης ήταν παρών στη συνεδρίαση του Eurogroup, την οποία παρακολούθησε αμίλητος, έκανε δεκτό το ελληνικό αίτημα όπως ακριβώς διατυπώθηκε, δίνοντας επιπλέον ρευστότητα 5 δισ. ευρώ. Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι από τις 11 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ έχει σταματήσει να κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα στις πράξεις χρηματοδότησης ελληνικά κρατικά ομόλογα, ειδικά ομόλογα, έντοκα γραμμάτια και εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου.
Μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, η μοναδική πηγή χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών είναι τα 65 δισ. ευρώ του ELA, όπως και τα ομόλογα του EFSF ύψους 39 δισ. ευρώ, τα οποία συνεχίζουν να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ. Σημειώνουμε ότι η χρηματοδότηση μέσω του ELA παρέχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος κατόπιν έγκρισης της ΕΚΤ. Η έγκριση αυτή ανανεώνεται κάθε 15 ημέρες.
Η χθεσινή απόφαση για αύξηση του ορίου ελήφθη με τηλεδιάσκεψη των μελών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ η γραμμή ELA επεκτάθηκε για ακόμα μία εβδομάδα, έως τις 18 Φεβρουαρίου, με το ΔΣ της ΕΚΤ να εγκρίνει το ποσό που ζήτησε η ελληνική πλευρά.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρειάζεται στήριξη, αλλά αυτή μπορεί να παραχωρηθεί μόνο αν τηρηθούν οι συμφωνίες που έχουν γίνει», δήλωσε ο Γιενς Βάιντμαν, επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Την ίδια «αυστηρή γραμμή» ενστερνίζεται και ο Γερμανός Πίτερ Πράετ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος δήλωσε στους «Financial Times» ότι η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τους κανόνες του ELA για την Ελλάδα. «Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες όσον αφορά τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας», συμπληρώνοντας ότι η κεντρική τράπεζας έχει δείξει κάποια ευελιξία στο παρελθόν, αλλά «είναι κλειδί οι τράπεζες που επωφελούνται από τον ELA να παραμείνουν φερέγγυες». Σημείωσε, δε, ότι οι χώρες πρέπει να επιδείξουν πως είναι σε ένα «αξιόπιστο» πρόγραμμα προσαρμογής για να έχουν διαρκή στήριξη στα κεφάλαια του ELA.
Από την πλευρά του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Εβαλντ Νοβότνι και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει επιτυχής επίλυση του ελληνικού ζητήματος, «οπότε δεν έχει νόημα να εικάζει κανείς τι θα συμβεί εάν δεν υπάρχει συμφωνία έως τα τέλη Φεβρουαρίου». Και σημείωσε πως «οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς χρηματοδότησης εάν υπάρξει νέα συμφωνία για την Ελλάδα».
Εφη Καραγεώργου
Bookmark and Share