- Κορυφώνονται οι πολιτικές διεργασίες ενόψει του Eurogroup.
Καθώς τη Δευτέρα θα καταστεί σαφές εάν θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί και σε δεύτερη φάση, ή πλήρης ασυμφωνία θέσεων, το τραπεζικό σύστημα θα επηρεασθεί αναλόγως. Οι τραπεζίτες θεωρούν πιθανότερο το θετικό σενάριο, εκτιμώντας ότι οι σκληρές διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε ένα νέο πρόγραμμα που θα συνοδευτεί με χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον ESM. Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός ESM έχει δανείσει μέχρι στιγμής την Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της την περίοδο Δεκεμβρίου 2012 – Φεβρουαρίου 2013 και την Κύπρο τον Μάιο του 2013.
Στο μεταξύ και μέχρι να υπάρξει οριστική συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα, οι τράπεζες θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τον ELA, αναμένοντας από την ΕΚΤ να ανταποκρίνεται κάθε φορά στο αιτούμενο όριο άντλησης ρευστότητας. Χθες η ΕΚΤ, ύστερα από τηλεδιάσκεψη με την ΤτΕ, έκανε αποδεκτό το επιπλέον ποσό ρευστότητας το οποίο ζήτησαν οι τράπεζες, παρεμβαίνοντας μάλιστα νωρίτερα από τον καθορισμένο χρόνο, προφανώς γιατί οι ελληνικές τράπεζες εκτίμησαν ότι ενόψει της 16ης Φεβρουαρίου θα ήταν σκόπιμο να βρίσκονται με υπερεπάρκεια ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως διέρρευσε από τη Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ αύξησε κατά επιπλέον 5,6 δις. ευρώ το όριο άντλησης ρευστότητας από τον ELA.
Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ είχε ορίσει το όριο στη γραμμή του ELA στα 59,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δισ. είναι οι εγγυήσεις, τα ομόλογα και τα έντοκα που από τις 11 Φεβρουαρίου έπαψε να κάνει αποδεκτά και πέρασαν απευθείας στον ELA και τα 9,5 δισ. ευρώ είναι το ποσό που είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά. Επανεξέταση των ορίων για τη χρήση του ELA θα γίνει από την ΕΚΤ την ερχόμενη Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου.
Η χθεσινή παρέμβαση της ΕΚΤ, πάντως, δεν θα πρέπει να ειδωθεί μονοδιάστατα ως δεδομένο «ευήκοον ους» στις ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Μόλις μια βδομάδα πριν, αμέσως μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ M. Draghi και την παραμονή της συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών W. Schaeuble, η ΕΚΤ αποφάσισε αιφνιδιαστικά να μην κάνει αποδεκτές ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου που κανονικά θα είχαν ισχύ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και την εκπνοή του προγράμματος που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Το γεγονός αυτό προσφέρει μία δεύτερη ανάγνωση για τη χθεσινή ευνοϊκή παρέμβαση της ΕΚΤ με την αύξηση των ορίων του ELA. Και αυτή είναι ότι η ΕΚΤ, είτε θα δίνει ρευστότητα με το σταγονόμετρο και με πολύ στενά περιθώρια επανεξέτασής της, είτε μπορεί επίσης και να μην εγκρίνει πρόσβαση στον ELA. Το τελευταίο θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα με τους δανειστές. Υπενθυμίζεται ότι η Ιρλανδία είχε μπει στο μνημόνιο προκειμένου να μην κοπεί η δυνατότητα παροχής ρευστότητας μέσω ELA στις τράπεζές της.
της Νένας Μαλλιάρα