- Χάσμα ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Αθήνα διαπιστώνει ο διεθνής Τύπος μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών και υπογραμμίζει ότι δεν κατάφεραν καν να «συμφωνήσουν ότι διαφωνούν».
«Το ρήγμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας βαθαίνει» γράφουν οι «Financial Times», που... επικεντρώνονται στις διαφωνίες που έγιναν εμφανείς κατά τη συνέντευξη Τύπου.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η γερμανική «Zeit», που τονίζει: «Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς υποστήριξη, λέει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών. Μετά τη συνάντηση με τον Σόιμπλε είναι σαφές: παραμένουν πολλές διαφωνίες».
Ανάλογη ερμηνεία δίνει και το «Spiegel», που αναφέρει ότι «ο Βαρουφάκης και ο Σόιμπλε ήταν διπλωμάτες και ευγενικοί, αλλά ο καθένας επέμενε στις δικές του τοποθετήσεις».
Καλή διάθεση
Καλή διάθεση, τουλάχιστον, αναγνωρίζει η «Sueddeutsche Zeitung», που γράφει σε δημοσίευμά της ότι «από άποψη περιεχομένου υπήρχαν διαφωνίες, ωστόσο το ύφος ήταν ιδιαιτέρως φιλικό» και χαρακτηρίζει Ελλάδα και Γερμανία ως «τους αντίθετους πόλους στη συζήτηση για την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα».
Ως απολύτως αρνητική βλέπει τη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η «Frankfurter Allgemeine» που γράφει: «Ο Σόιμπλε αρνείται στον Βαρουφάκη. Το ύφος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, που κράτησε περίπου δύο ώρες, ήταν φιλικό.
Ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στέλνει τον Ελληνα συνάδελφό του στο σπίτι χωρίς παραχωρήσεις μετά την πρώτη τους συνάντηση».
Ακόμη σημειώνει ότι «όταν ο Βαρουφάκης προσπάθησε να συγκρίνει την κατάσταση στην Ελλάδα με εκείνη της Γερμανίας μετά τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, το πρόσωπο του Σόιμπλε πέτρωσε».
Το βρετανικό δίκτυο BBC, από την άλλη, εστιάζει στην αναφορά του κ. Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας στον ναζισμό. Οπως γράφει το δημοσίευμα, ο κ. Βαρουφάκης «συνέκρινε τα δεινά της Ελλάδας με τον πόλεμο της Γερμανίας».
Μετά την τολμηρή σύγκριση που πραγματοποίησε ο κ. Βαρουφάκης, το BBC εκτιμά ότι ενδέχεται να πήρε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ο κ. Σόιμπλε. Στον σκεπτικισμό του Γερμανού υπουργού Οικονομικών αναφέρεται η γαλλική «Le Figaro». «Το Βερολίνο εκφράζει τον σκεπτικισμό του για τα νέα μέτρα της Αθήνας», γράφει η εφημερίδα.
Ο διεθνής Τύπος δεν μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη επίσης και την απόφαση της ΕΚΤ να κλείσει τη «στρόφιγγα», με τις περισσότερες εφημερίδες να εκτιμούν ότι πρόκειται για μία κίνηση που ασκεί τρομακτικές πιέσεις στην Ελλάδα, χωρίς όμως να προκαλεί ασφυξία στις τράπεζες.
Υψηλό ρίσκο
Το «Spiegel» σχολιάζει ότι πρόκειται για μία «μανούβρα υψηλού ρίσκου». «Με αυτήν την απόφαση, η ΕΚΤ που θεωρητικά πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτερη, εισέρχεται βαθιά στη μάχη εξουσίας, η οποία μαίνεται στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή - και πιθανότατα θα μπορούσε να κρίνει την έκβασή της».
Η «Handelsblatt» από την άλλη τονίζει ότι κακώς το Βερολίνο θεωρεί ότι ο Ντράγκι «μαλώνει» τους Ελληνες. «Ο Μάριο Ντράγκι ασκεί πίεση στην Ελλάδα με την απόφασή του. Στην πραγματικότητα προετοιμάζει τη διάσωσή της», γράφει και αναρωτιέται: «Το θέλουμε αυτό;». Ακόμη η γερμανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι «η κίνησή του είναι όχι μόνο μήνυμα προς την Ελλάδα, αλλά και σινιάλο προς τις Βρυξέλλες: ή θα κάνετε κάτι ή θα το κάνω εγώ».
Το «Stratfor» πάλι υπενθυμίζει ότι «είναι γνωστή η τακτική της ΕΚΤ να απειλεί τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με οικονομική κατάρρευση» και σχολιάζει ότι «μόνο με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μπορεί η ΕΚΤ να δρα τόσο επιθετικά.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν στις 11 Φεβρουαρίου και οι αρχηγοί κρατών στις 12. Το μέλλον της Ελλάδας -και της Ευρώπης- θα αποφασιστεί σε αυτές τις συναντήσεις».
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ