- To "Μνημόνιο" φεύγει, το Κοινωνικό Συμβόλαιο* έρχεται.
Η ώρα της αναμενόμενης "κωλοτούμπας" ή όπως αλλιώς θέλει κανείς να την ονομάσει (επωφελή συμβιβασμό,Κοινωνικό συμβόλαιο,συμφωνία,νίκη κλπ) πλησιάζει... |
Παράθυρο για συμβιβαστική λύση άνοιξαν σήμερα οι Βρυξέλλες, μία ημέρα μετά το Eurogroup, κατόπιν της σχετικής συμφωνίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γερούν Ντάισελμπλουμ ώστε τα... θεσμικά όργανα των δανειστών να συνεργαστούν με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να προετοιμάσουν τη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος.Διαρροές από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για την αποδοχή του προγράμματος-γέφυρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση από τους εταίρους και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών.
Με non paper το Μαξίμου, το βράδυ της Πέμπτης, αναφέρει: «Διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου, καθώς και το χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup. Δεν τα υπογράψαμε - καμία καταστροφή δεν επήλθε. Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup. Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το tweet του υπουργού Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου:
Εν τω μεταξύ πρόθυμη για επίτευξη συμβιβασμού στο θέμα του ελληνικού χρέους φέρεται να είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Το περιοδικό παραθέτει τη δήλωση της Μέρκελ, η οποία αναφέρεται σε συμβιβασμό και εκτιμά ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα μπορoύσε να τολμήσει κάτι τέτοιο. Οπως αναφέρει η δήλωση: «η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης είναι ο στόχος των ευρωπαίων εταίρων. Αλλά για να κριθεί μια λύση ως συμβιβαστική και αποδεκτή θα πρέπει τα οφέλη να αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματά της».
Πάντως, στο Βερολίνο εκτιμούν ότι η χθεσινή εμπλοκή ήταν αποτέλεσμα επικοινωνιακής διαχείρισης από την ελληνική πλευρά και όχι θέμα ουσίας, για τον λόγο αυτό βλέπουν με αισιοδοξία την προοπτική λύσης την ερχόμενη Δευτέρα.
Όλα τα βλέμματα στη Σύνοδο Κορυφής
«Το ζήτημα της Ελλάδας θα απασχολήσει επί μακρόν τη σύνοδο. Αν δεν φανεί φως σήμερα, απειλείται με αποτυχία και το Eurogroup της Δευτέρας»«Το ζήτημα της Ελλάδας μοιραία θα απασχολήσει επί μακρόν τη σύνοδο.
Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά για την επίτευξη συμφωνίας. Από ευρωπαϊκής πλευράς υπάρχει διάθεση συμβιβασμού, όχι όμως εκτός πλαισίου και χωρίς δεσμεύσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές όλα δείχνουν πως εναπόκεινται στους χειρισμούς και τις διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Η έναρξη των εργασιών της Συνόδου καθυστέρησε κατά τουλάχιστον δύο ώρες, εξαιτίας της παράτασης των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία στο Μινσκ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη σύνοδο
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που απέρριψε, έπειτα από εισήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το τελευταίο κείμενο που κατατέθηκε στο χθεσινοβραδινό Eurogroup και ζητούσε, μεταξύ άλλων, από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ολοκλήρωση και παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τροποποιήσεις, που πρότεινε η Αθήνα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένα άλλο κείμενο, περισσότερο συμβιβαστικό, απορρίφθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και στη συνέχεια ακολούθησε ένα έντονο παιχνίδι τακτικής και εντυπώσεων, με την κατάθεση και άλλων κειμένων που δεν είχαν ευτυχή κατάληξη.
Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του και θα αιτιολογήσει την άρνησή του να αποδεχθεί τα κείμενα που κατατέθηκαν στο Eurogroup, θα ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις και αναμένεται να επαναλάβει ότι για τον ίδιον και την κυβέρνησή του, το πρόγραμμα δεν υπάρχει και απαιτείται ένα νέο πρόγραμμα-γέφυρα.
Σε αυτό, όπως ανακοίνωσε και ο κ. Βαρουφάκης στο χθεσινό Eurogroup, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων:
1. H εξασφάλιση χρηματοδότησης, χωρίς τη δόση του ΕSM δηλαδή τα 7,5 δισ. ευρώ.
2. Να δοθούν στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
3. Να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά δέκα δισ.
4. Τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ να κατευθυνθούν προς εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος για ρύθμιση «κόκκινων» δανείων.
Επίσης, να υπάρξει εξορθολογισμός του δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ..
**Σύμφωνα πάντως με αποκλειστικές πληροφορίες φίλων του Greece Salonika απ΄τις Βρυξέλλες το Μνημόνιο σαφώς και πρόκειται να συνεχιστεί,υπό ενός νέου όμως"περιτύλίγματος" του ονόματος "Κοινωνικό Συμβόλαιο" στο οποίο θα περιέχονται τα σημαντικότερα από τα μέτρα του Μνημονίου συν ορισμένα νέα μέτρα "ελληνικής εμπνεύσεως" για τα οποία θα γίνει επικοινωνιακή προσπάθεια να παρουσιαστούν ως "μεγάλη νίκη" της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού...
Θυμηθείτε τους παραπάνω όρους..Θα ακουστούν αρκετά τις επόμενες μέρες..