- Το νοτιοδυτικό θερμό μέτωπο αέρα, που εισέβαλλε επί τριήμερο στη Δυτική Ελλάδα, ευθύνεται για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ηπειρο και τις βιβλικές καταστροφές που αφήνουν πίσω τους.
Οπως... εξηγούν μετεωρολόγοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο θερμός αέρας βρήκε τον «τοίχο» της Πίνδου, ανέβηκε στα ανώτερα στρώματα, έλιωσε απότομα τα χιόνια στα βουνά και αυτά χύθηκαν στα ποτάμια, μαζί με τη συνεχόμενη βροχή, που έπεσε σε μεγάλες -αλλά όχι πρωτοφανείς- ποσότητες.
Μέσα σε ένα διήμερο η περιοχή της Ηπείρου δέχτηκε 120 χιλιοστά βροχής, ποσότητα που αντιστοιχεί σε αυτήν που πέφτει ολόκληρο τον μήνα Φεβρουάριο. Οι βροχοπτώσεις αυτού του μεγέθους δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για τη Δυτική Ελλάδα, η οποία λόγω του ανάγλυφου του εδάφους είναι ευάλωτη σε ανέμους νοτιοδυτικής κατεύθυνσης, όπως εξηγούν οι μετεωρολόγοι.
«Ο νοτιοδυτικός άνεμος είναι κάθετος στην οροσειρά της Πίνδου και τη βρίσκει μπροστά του ως τείχος. Ο υγρός ζεστός αέρας από το Ιόνιο ανεβαίνει στα ψηλότερα στρώματα, όπου ψύχεται και δεν μπορεί να συγκεντρώσει τους υδρατμούς του, τους οποίους μετατρέπει σε βροχή», λέει στο «Εθνος» ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αριστείδης Μπαρτζώκας.
Σύμφωνα με τον μεταπτυχιακό φοιτητή του ίδιου Πανεπιστημίου και ερευνητή μετεωρολογικών φαινομένων, Σταύρο Ντάφη, καθοριστικό ρόλο στην ένταση του φαινομένου έπαιξε το απότομο λιώσιμο του χιονιού, που συνόδευσε τα μεγάλα ύψη βροχής.
«Το συγκεκριμένο θερμό μέτωπο ανέβασε απότομα τη θερμοκρασία στα βουνά. Είχαμε για έξι ώρες θετικές θερμοκρασίες ακόμα και σε υψόμετρο 2.000 μέτρων. Το γεγονός αυτό έλιωσε τα χιόνια και μαζί με τη βροχή χύθηκε στα ποτάμια. Σήμερα (σ.σ.: χθες) η θερμοκρασία έπεσε, άρχισε χιονόπτωση και ήρθε η ύφεση του φαινομένου», ανέφερε στο «Εθνος».
Στο πεντάμηνο Σεπτέμβριος - Ιανουάριος του τρέχοντος υδρολογικού έτους (σ.σ.: το υδρολογικό έτος ξεκινά τον Σεπτέμβριο) η περιοχή δέχτηκε συνολικά 877 χιλιοστά βροχής, έναντι 674 που είναι ο μέσος όρος (αύξηση 30%), σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας. Οπως είπε ο κ. Μπαρτζώκας, ο πιο βροχερός Σεπτέμβριος στην ιστορία ήταν αυτός του 2014. Ιδιαίτερα βροχερός ήταν ο Δεκέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Ιανουάριος κινήθηκαν στον μέσο όρο.
Πηγή εφημερίδα Έθνος