- Ετοιμασίες για παν ενδεχόμενο, εν αναμονή των κρίσιμων "διαπραγματεύσεων"...
Τα εφιαλτικά σενάρια του 2012 χτυπούν ξανά την πόρτα των ελληνικών επιχειρήσεων που για άλλη μια φορά συναντούν δυσχέρειες στις συναλλαγές τους με προμηθευτές του εξωτερικού, ενώ μέρα με τη μέρα...αυξάνεται η πίεση που ασκεί η μέγγενη από την έλλειψης ρευστότητας.
Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί το ζήτημα με τις εγγυήσεις που ζητούνται από το εξωτερικό, με τις εγχώριες επιχειρήσεις να καταφεύγουν όλο και περισσότερο στο ταμείο τους προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανησυχίες των ξένων προμηθευτών τους για την κατάσταση στην Ελλάδα. Οι εγγυητικές καλής εκτέλεσης παραμένουν στην ημερήσια διάταξη, αν και, όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, πλέον έχουν αντικατασταθεί από εγγυήσεις σε μετρητό. Εδώ και αρκετές εβδομάδες αριθμός ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους αναφέρει πως ξένοι προμηθευτές πρώτων υλών ζητούν και πάλι προεξόφληση του 100% των τιμολογίων παραγγελίας.
Την ίδια ώρα μεγάλοι διεθνείς αντασφαλιστικοί οργανισμοί που το προηγούμενο διάστημα είχαν αυξήσει σημαντικά τις πιστώσεις για το ελληνικό εμπόριο, ανησυχούν και πάλι για κινδύνους αδυναμίας πληρωμών μεταξύ επιχειρήσεων εν γένει χωρίς πάντως, προς το παρών τουλάχιστον, ειδική αναφορά ή προειδοποίηση, τουλάχιστον δημόσια, για την Ελλάδα.
Μέτρα άμυνας
Την ίδια στιγμή, από τα συρτάρια μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και ελληνικών θυγατρικών ξένων πολυεθνικών έχουν ξαναβγει πλάνα για προσαρμογή και άμυνα σε ένα αντίξοο νομισματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, πλάνα που συγκροτήθηκαν κατά κύριο λόγο την περίοδο 2011-2012.
Στην αγορά είναι πλέον γνωστό πως από το 2012 πολλές μεγάλες, κυρίως ξένες, επιχειρήσεις κατευθύνουν τα ρευστά ταμειακά τους διαθέσιμα εκτός ελληνικών συνόρων και φυλάσσονται overnight και τα Σαββατοκύριακα εκτός ελληνικών συνόρων με την μορφή καταθέσεων σε εργαλεία διαχείρισης διαθεσίμων. Τέτοιες ενέργειες έχουν υλοποιήσει μόνον ορισμένοι από τους ελληνικούς ομίλους, αλλά πολύ μεγαλύτερο είναι τι ποσοστό των ξένων εταιρειών με ελληνική παρουσία που έχουν κινητοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο του περιορισμού, κατά το δυνατό, των επιπτώσεων από όποια ακραία εξέλιξη.
Ορισμένοι όμιλοι εμφανίζονται να διαθέτουν ακόμη πιο προηγμένα πλανά για πιθανή "μεταβατική" περίοδο, ενώ κάποιοι συμβουλευτικοί και λογιστικοί οίκοι έχουν κληθεί να εκπονήσουν σχέδια σχετικά με ενα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν επίσης πως παραγωγικές μονάδες που χρησιμοποιούν πρώτες ύλες (οι οποίες διαπραγματεύονται χρηματιστηριακά στις διεθνείς αγορές) έχουν σπεύσει να χρησιμοποιήσουν διαθέσιμα και ακόμα και τις πιστωτικές τους γραμμές για αποθεματοποίηση πρώτων υλών, προκείμενου να προασπίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα αλλά και να διασφαλίσουν ότι η ρευστότητά τους και η χρηματοδότησης τους δεν θα υποπέσουν σε ενδεχόμενους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων που ενδέχεται υπό κάποιες συνθήκες να επιβληθούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Του κ.Ν. Χρυσικόπουλου