"Χαλαρά" ...και στο Ιντερνετ |
- Η Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, μόνο αξιοζήλευτες ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο δεν προσφέρει στους κατοίκους της.
- Με μέσο όρο σύνδεσης τα 9,87 Mbps(!), καταλαμβάνει τη 17η θέση πανελλαδικώς, πίσω από περιοχές με πολύ μικρότερο πληθυσμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η εταιρεία μέτρησης της ευρυζωνικότητας Ookla και τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, «πρωταθλήτρια» στο γρήγορο Ιντερνετ επί ελληνικού εδάφους αναδείχθηκε η...Γλυφάδα με 17,24 Mbps ενώ ακολουθούν η Βούλα με 17,04 Mbps και οι Σέρρες με 13,87 Mbps. Την πρώτη πεντάδα των ταχύτερων -από πλευράς ίντερνετ- πόλεων της Ελλάδας συμπληρώνουν η Αλεξανδρούπολη (13,5 Mbps) και η Κομοτηνή (11,46 Mbps).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτεύουσα «σερφάρει» με ταχύτητες παραπλήσιες της συμπρωτεύουσας. Η Αθήνα βρίσκεται μία θέση πάνω από τη Θεσσαλονίκη με ελάχιστα υψηλότερο μέσο όρο ταχύτητας σύνδεσης (9,89 Mbps έναντι 9,87 Mbps). Αρνητικό ρεκόρ ταχυτήτων εντός των ελληνικών συνόρων καταγράφει η πόλη των Ιωαννίνων με 8,08 Mbps, η Καλαμάτα με 8,10 Mbps και η Ναύπακτος με 8,36 Mbps.
ΕΛΛΑΔΑ Στην 92η θέση μεταξύ 196 χωρών
Σε διεθνές επίπεδο η Ελλάδα φιγουράρει κάτω από τη μέση του σχετικού καταλόγου, καθώς βρίσκεται στην 92η θέση μεταξύ 196 χωρών ως προς την ταχύτητα του ίντερνετ. Η μέση ταχύτητα σύνδεσης στην Ελλάδα είναι τα 9,64 Mbps. Παρότι η επίδοση αυτή την κατατάσσει σε καλύτερη θέση από την Ιταλία, την Κύπρο και την Αλβανία, η χώρα μας «σερφάρει» πολύ πιο αργά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές και ανεπτυγμένες χώρες.
Σουηδία, Ολλανδία, Λιθουανία και Ελβετία είναι οι περιοχές της Ευρώπης που βρίσκονται μέσα στην πρώτη δεκάδα των χωρών με το ταχύτερο ίντερνετ στο κόσμο. Πολύ καλές επιδόσεις στην Ευρώπη έχουν και η Δανία, η Λετονία, η Μολδαβία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Εσθονία, η Φιλανδία και η Νορβηγία, που βρίσκονται στο «top 20» των χωρών του πλανήτη που κάνουν πρωταθλητισμό στο γρήγορο ίντερνετ.
Πάντως, ούτε κάποιο από τα κράτη της γηραιάς ηπείρου ούτε και η απέναντι πλευρά του Ατλαντικού ωκεανού, οι Ηνωμένες Πολιτείες, καταλαμβάνουν τις τρεις κορυφαίες θέσεις στον πίνακα μετρήσεων της Ookla.
Το ταχύτερο ίντερνετ στον κόσμο απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης με μέση ταχύτητα το αστρονομικό -για τα ελληνικά δεδομένα- νούμερο 103,99 Mbps και του Χονγκ Κονγκ με 96,30 Mbps.
Με υπερ-υψηλές ταχύτητες συνδέονται στο διαδίκτυο και οι κάτοικοι της Νότιας Κορέας (76,88 Mbps), της Ιαπωνίας (67,83 Mbps) αλλά και της Ρουμανίας (60 Mbps).
Οι παραπάνω χώρες αποτελούν τα πέντε κράτη του πλανήτη με τις μεγαλύτερες ταχύτητες περιήγησης στο διαδίκτυο. Στον αντίποδα, πρώτη από το τέλος έρχεται η Μπουρκίνα Φάσο με τις χαμηλότερες ταχύτητες ίντερνετ στον κόσμο, μόλις 1,12 Mbps.
Με βάση τις σχετικές μετρήσεις, σε παγκόσμια βάση η μέση ταχύτητα σύνδεσης είναι 22,04 Mbps, ενώ η μέση ευρυζωνική ταχύτητα στην Ευρώπη είναι 27,3 Mbps. Στις χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η μέση ταχύτητας σύνδεσης είναι τα 27,4 Mbps. Στις G8, τις περισσότερο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου (Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς, Ρωσία), το... ψηφιακό κοντέρ έδειξε 28,8Mbps.
To σύστημα μέτρησης της Ookla, που ονομάζεται SpeedTest (speedtest.net), είναι το πλέον διαδεδομένο παγκοσμίως. Οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να το χρησιμοποιήσει ελεύθερα προκειμένου να μετρήσει τις ταχύτητες με τις οποίες κατεβάζει και ανεβάζει ένα αρχείο δοκιμής από τον πλησιέστερο σ’ αυτόν server. Για τις φορητές συσκευές (smartphones και tablets) η εταιρεία έχει δημιουργήσει την ομώνυμη δωρεάν εφαρμογή (application) μέτρησης.