- Ένα σκληρό άρθρο για την Ελλάδα φιλοξένησε το βράδυ της Δευτέρας η βρετανική εφημερίδα Guardian σημειώνοντας ότι η απάντηση των Βρυξελλών το βράδυ της Δευτέρας ήταν ένα ξεκάθαρο «όχι» στο αίτημα της Ελλάδας για να σταματήσει το τοξικό πρόγραμμα λιτότητας.
Και ας το παραδεχθούμε, γράφει ο Phillip Inma, οι όροι που... επιβάλλονται στην Ελλάδα απαιτούν μια πλήρη παράδοση. «Όχι μόνο ο Τσίπρας θα παρατήσει το οικονομικό του πρόγραμμα αλλά θα πει στους Έλληνες κάτι που πολλοί έχουν νιώσει μετά το πρώτο Μνημόνιο το 20101 - ότι κυβερνώνται από τις Βρυξέλλες και το πώς ψηφίζουν είναι αδιάφορο» γράφει ο βρετανός δημοσιογράφος.
Όπως σημειώνει, στους διαδρόμους της Κομισιόν οι αξιωματούχοι εύκολα θα παραδεχθούν σε όποιον ενδιαφέρεται ότι η Ελλάδα έχει εδώ και καιρό χάσει την αυτονομία της καθώς ήταν τόσο σοβαρή η οικονομική της κρίση και η δυσλειτουργία της οικονομίας της, που η μοναδική απάντηση ήταν ότι έπρεπε να διοικηθεί από τις Βρυξέλλες.
«Για τον Τσίπρα το να πιστεύει κάτι διαφορετικό ήταν αφελές. Και όταν την προηγούμενη εβδομάδα, μετά το πρώτο Eurogroup, είπε στον Βαρουφάκη να πιέζει για περισσότερα και όταν ο καθηγητής οικονομικών παρομοίαζε δημόσια τις μεθόδους της Τρόικας με αυτές του εικονικού πνιγμού της CIA (σ.σ. αναφέρεται στη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο Spiegel), το Eurogroup δεν είχε καμία εναλλακτική από το να πει όχι» συμπληρώνει ο Inman.
H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πολύ αργά στο πολιτικό σκηνικό αφού όλοι σύμμαχοι της κατά της λιτότητας το 2011 ή το 2013 έχουν άρει τις διαφωνίες τους. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία πήραν το φάρμακό τους και μολονότι παραλίγο να τις σκοτώσει, η αντοχή τους ανταμείβεται με λιγότερες επισκέψεις από τον γιατρό. Η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν επίσης χαλάρωση των μέτρων αλλά σε μικρότερο βαθμό και έτσι οι Έλληνες είναι μόνοι τους καταλήγει το άρθρο.