Πόσο ..κοστίζει η προσφυγή στον ELA; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Πόσο ..κοστίζει η προσφυγή στον ELA;


  • Ο υπολογισμός είναι απλός, 40 δισ. ευρώ  "δάνειο" από τον ELA επί 1,55% ετήσιο επιτόκιο, σημαίνει κόστος δανεισμού πάνω από 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο ή 1,64 εκ. ευρώ τη μέρα..
  • Άλλωστε τόσο το υπολογίζουν και οι ίδιες οι τράπεζες προσπαθώντας παράλληλα να βρουν τρόπο να μην δημιουργηθεί ένα ακόμα πρόβλημα στους ισολογισμούς τους.

Συγκεκριμένα μετά από την εφαρμογή της...απόφασης της ΕΚΤ να σταματήσει προσωρινά να δέχεται ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας τίτλους που έχει εκδώσει ή εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο, περίπου 40 δισ. από τα 80 δισ. ευρώ που έχουν αντλήσει συνολικά οι εγχώριες τράπεζες από το ευρωσύστημα θα καταπέσουν άμεσα στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA. Τα υπόλοιπα 40 δισ. ευρώ εξακολουθούν να αντλούνται από την ΕΚΤ, κάνοντας χρήση των EFSF ομολόγων που διαθέτουν οι εγχώριες τράπεζες.

Η σημαντική αύξηση του κόστους οφείλεται στο γεγονός ότι ο ELA παρέχεται με επιτόκιο αυξημένο κατά 150 μονάδες βάσης σε σχέση με τη βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Αναλυτικότερα, το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται οι τράπεζες για τη ρευστότητα που αντλούν μέσω ELA διαμορφώνεται στο 1,55% έναντι 0,05% με το οποίο η ΕΚΤ χορηγεί ρευστότητα.

Κύκλοι των τραπεζών εκτιμούν ότι η αύξηση του κόστους του χρήματος σε ένα βαθμό θα απορροφηθεί από τις τράπεζες (με μείωση των κερδών προ προβλέψεων) και σε ένα βαθμό θα μετακυλισθεί στην αγορά, μέσω αύξησης των επιτοκίων των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Όπως όμως καταγράφει η «Καθημερινή» οι τραπεζίτες σημαίνουν πως η μείωση των κερδών προ προβλέψεων εξασθενίζει την ικανότητα των τραπεζών να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω προβλέψεων. Ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών, στην παρούσα συγκυρία το κρίσιμο είναι η πρόσβαση σε ρευστότητα και όχι το κόστος του χρήματος.

Οι τράπεζες αισιοδοξούν ότι εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη ημέρα, τότε γρήγορα θα αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας, η απόφαση της ΕΚΤ για τον αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων θα ανακληθεί και το κόστος του χρήματος θα αποκλιμακωθεί.

Υπογραμμίζουν ότι όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο το γρηγορότερο θα αποκατασταθούν οι συνθήκες, περιορίζοντας τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.
Bookmark and Share