- "Η ώρα της αλήθειας έφτασε".
Στο σημερινό Eurogroup Ελλάδα και Γερμανία δίνουν ραντεβού για την αποφασιστική αναμέτρηση που όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι... αναίμακτη και μάλλον τα νεότερα θα πρέπει να αναμένονται στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 16 Φεβρουαρίου, σχολιάζει σήμερα τα διεθνή ΜΜΕ.
Θέσεις μάχης έλαβαν Γερμανία και Ελλάδα ενόψει του κρίσιμου σημερινού Eurogroup, στήνοντας σκηνικό σύγκρουσης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει συζήτηση για νέα συμφωνία, ενώ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει πισωγύρισμα για την κυβέρνησή του και ότι δεν μπορεί να καταδικάσει τον λαό του σε μεγαλύτερο πόνο, γράφει το Bloomberg και προσθέτει:
«Οποιοσδήποτε συμβιβασμός προϋποθέτει μια ηπιότερη στάση από την πλευρά της Γερμανίας», προοπτική που φαίνεται να απομακρύνεται μετά το χθεσινό μήνυμα Σόιμπλε.
Το αδιέξοδο θα αφήσει την Ελλάδα με άδεια ταμεία στο τέλος του μήνα και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Ο Γ. Βαρουφάκης πηγαίνει σε μια «αποφασιστική αναμέτρηση» με τους συναδέλφους του, τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, σήμερα το απόγευμα, όπου μεταβαίνει «ενισχυμένος» από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κάτι που μεταφράζεται σε έγκριση της σκληρής στάσης που έχει υιοθετηθεί μέχρι στιγμής, γράφουν οι Financial Times.
Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θεωρούν τη σημερινή συνεδρίαση, σημείο εκκίνησης των επίσημων διαπραγματεύσεων, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί κυρίως μέσω δημοσίων δηλώσεων…Ωστόσο οι Βρυξέλλες έχουν ενοχληθεί καθώς θεωρούν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει παρεξηγήσει τις ευρωπαϊκές διαδικασίες και ελπίζουν ότι το σημερινό Eurogroup θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τον Γ. Βαρουφάκη να ξεκινήσει επισήμως τις συνομιλίες, εξηγώντας πώς ακριβώς σκοπεύει να προχωρήσει η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει:
«Υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι αν ο Γ. Βαρουφάκης πειστεί να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη, οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν στην πραγματικότητα στις 16 Φεβρουαρίου, όταν θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup», ημερομηνία που θεωρείται «αποφασιστική», όπως υπογράμμισε και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.
Απίθανο χαρακτηρίζει το σενάριο εξεύρεσης λύσης στο σημερινό Eurogroup το ΒΒC, θεωρώντας ότι το διακύβευμα είναι σημαντικό, αφού το ρίσκο μιας χρεοκοπίας- ελλείψει συμφωνίας- φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά σε έξοδο από το ευρώ, αλλά αναμένεται να προκαλέσει αναταραχή και σε όλη την ευρωζώνη.
Για μια πρώτη σύγκρουση μεταξύ Γ. Βαρουφάκη και ομολόγων του κάνει λόγο σήμερα άρθρο της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Echos σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να διαφανεί μόνο στο επόμενο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Bruegel τον οποίο επικαλείται το άρθρο, η «η Ε.Ε. δεν μπορεί να δεχθεί μονομερή απόρριψη προηγούμενων συμφωνιών για νομικούς λόγους».
Παρόμοια, κύκλοι της Επιτροπής θεωρούν ότι οι πιθανότητες να υπάρξει σύντομα κάποιος συμβιβασμός είναι ελάχιστες. Επισημαίνεται ότι στην καλύτερη περίπτωση οι υπουργοί θα θέσουν σήμερα τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης, ώστε αύριο στο Συμβούλιο Κορυφής οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να κατανοήσουν καλύτερα τα αιτήματα του Αλέξη Τσίπρα και εν τέλει να βρεθεί κάποια μεταβατική συμφωνία στις 16 Φεβρουαρίου.
Όπως τονίζει το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι αρνούνται ένα πρόγραμμα γέφυρα εφόσον δεν υφίσταται τέτοια έννοια και οποιοδήποτε δάνειο θα πρέπει να υπόκειται σε ελέγχους.
Τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι Ελλάδα και ευρωπαίοι εταίροι είναι «καταδικασμένοι» να καταλήξουν σε μια συμφωνία στις Βρυξέλλες. Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι γερμανικών ΜΜΕ που συνοψίζουν σε λίγες λέξεις το κλίμα πριν το Eurogroup στις Βρυξέλλες: «Παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα» (tagesschau.de), «ΕΕ και Αθήνα θέλουν να αποτρέψουν το χάος» (Süddeutsche Zeitung), «Τώρα ξεκινά το μεγάλο παζάρι» (Spiegel Online) και «Η Standard & Poor´s δεν θεωρεί ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει από ένα Grexit» (Handelsblatt).