- Κρίσιμες σχολιάζει τις επόμενες ημέρες για τις ελληνικές τράπεζες η GS, καθώς «ξεδιπλώνεται» η πολιτική κατάσταση.
Όπως επισημαίνει, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναμένουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει...στην ευρωζώνη, αν και μόνο μετά από μια περίοδο υψηλής πολιτικής έντασης. Το ρίσκο ενός οικονομικού και χρηματοπιστωτικού ατυχήματος έχει αυξηθεί κατά την άποψή τους, λόγω της πιο συγκρουσιακής στάσης της νέας κυβέρνησης.
Τονίζει ακόμη ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών παραμένουν υψηλά ευμετάβλητες μετά από τις εκλογές (η αρχική πτώση 41% ακολουθήθηκε από ένα ράλι 54%) με τις πολιτικές εξελίξεις και τη ρευστότητα να είναι μεταξύ των βασικών μοχλών. Οι μετοχές αναμένεται να παραμείνουν ευμετάβλητες όσο η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή.
Τα επίσημα στατιστικά επιβεβαιώνουν ότι οι εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο (2% του συνόλου). Δημοσιεύματα του Τύπου κάνουν λόγο για αύξηση των εκροών του Ιανουαρίου μέχρι τα 11 δισ. ευρώ, πιθανώς στην μεγαλύτερη μηνιαία εκροή καταθέσεων που έχει σημειωθεί. Δεδομένης και της χρονικής υστέρησης της έκδοσης των επίσημων στοιχείων, οι ανησυχίες για τις ημερήσιες εκροές είναι απίθανο να διαλυθούν.
Η χρήση των μηχανισμών της ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 56 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου, έναντι των 45 δισ. ευρώ το Νοέμβριο, αλλά ήταν ακόμη αρκετά χαμηλότερα από το peak του 2012 στα 158 δισ. ευρώ. Η ιστορική εμπειρία στην Ελλάδα και αλλού υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να υιοθετήσει μια αρκετά γενναιόδωρη στάση αναφορικά με τις προβλέψεις ρευστότητας μέσω του ELA. «Οι οικονομολόγοι μας βλέπουν αναστάτωση μόνο αν αποσυρθεί η ευρύτερη στήριξη προς την Ελλάδα. Έτσι, θεωρούμε ότι οποιοδήποτε σενάριο αμφισβητεί την στήριξη της ΕΚΤ, θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες».
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών έχει γερά θεμέλια και ότι οι ελλείψεις ρευστότητας θα μπορούσαν να υποστηριχτούν από την ΕΚΤ εάν η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη. Εάν συμβεί αυτό, «βλέπουμε υψηλή ανοδική δυναμική για τις τρέχουσες αποτιμήσεις των τραπεζών. Ωστόσο, εάν αμφισβητηθεί η υποστήριξη της ΕΚΤ και/ή εισαχθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, πιστεύουμε ότι οι κάτοχοι μετοχών μπορεί να δουν περαιτέρω απώλειες. Υιοθετούμε την πιο επιφυλακτική εικόνα της ομάδας των οικονομικών μας, και υποβαθμίζουμε τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα σε neutral από buy».
Μειώνει δε την τιμή-στόχο για την Alpha Bank σε 0,55 από τα 0,58 ευρώ και της Εθνικής Τράπεζας σε 1,90 από 2 ευρώ, για την Πειραιώς στα 1 ευρώ από την προηγούμενη των 1,12 ευρώ και για την Eurobank στα 0,20 από την προηγούμενη των 0,24 ευρώ.