Γραφικός (πλέον).. |
- 'Eνα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του στη Bild περί επιστροφής στη δραχμή ο Γ.Λαπαβίτατσας επανήλθε δριμύτερος.
- Ως ένας εκ των βασικών υποστηρικτών της εξόδου απ΄το ευρώ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο αμερικανικό περιοδικό Jacobin κάνοντας λόγο για δελτία σε καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα(!!) που θα έπρεπε -μεταξύ άλλων- να υποστούν οι έλληνες πολίτες σε μια τέτοια εξέλιξη.
Δηλώσεις που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις έκανε ο Κώστας Λαπαβίτσας, με συνέντευξη του στο περιοδικό Jacobin. Ο βουλευτής του.. ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την άποψη περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζοντας ότι αυτή πρέπει να γίνει σε συμφωνία με τους εταίρους.
Κάνει δε λόγο για αποχώρηση με κίνητρα: έξοδος από το ευρώ με αντάλλαγμα 50%, "κούρεμα" χρέους, ελεγχόμενη σταθερή υποτίμηση κατά 20%, δελτία σε καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα, έλεγχος κεφαλαίων.
Αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, υποστηρίζει: "Υπάρχουν στοιχεία απειρίας, που είναι αναπόφευκτα, στοιχεία προσωπικότητας, που είναι αναπόφευκτα. (...) Είναι σημαντικά στοιχεία. Όμως το βασικό δεν είναι αυτό. Το βασικό ήταν η στρατηγική. Η κυβέρνηση είχε μια στρατηγική. Και μετά ανακάλυψε την πραγματικότητα. Η οποία είναι, νομίζω, ότι αυτή η στρατηγική έφτασε στο τέλος. Δεν δούλεψε. Γιατί; Γιατί οι περιορισμοί της νομισματικής ένωσης είναι αυτοί που είναι. (...)
Οι διαπραγματεύσεις έχουν πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα αν η άλλη πλευρά συνειδητοποιήσει ότι έχεις μια εναλλακτική στα χέρια σου και είσαι αποφασισμένος να την ακολουθήσεις αν χρειαστεί (...) Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί αν τους πεις ότι δεν είσαι έτοιμος να πατήσεις το κουμπί για την πυρηνική έκρηξη, τότε αποδυναμώνεις τον εαυτό σου εντυπωσιακά".
Κληθείς να σχολιάσει το "πάτημα του κουμπιού", ο κ. Λαπαβίτσας λέει: Νομίζω ότι θα το πατήσει. Το βρίσκω πολύ δύσκολο να υπάρξει μια ουσιαστική εναλλακτική. Η προφανής λύση για την Ελλάδα είναι μια διαπραγμαυτεμένη έξοδος από την ευρωζώνη. Διαπραγματευμένη με την έννοια ότι το αντάλλαγμα θα είναι μια σημαντική διαγραφή χρέους, αυτό θα είναι το τίμημα που η νομισματική ένωση θα πρέπει να αποδεχθεί, ένα κούρεμα 50%. Και, εξίσου σημαντικό είναι ότι η έξοδος θα είναι προστατευμένη, με την έννοια ότι η ΕΚΤ θα φροντίσει ότι η υποτίμηση του νέου νομίσματος δεν θα είναι πάνω από 20% και ότι οι τράπεζες θα επιβιώσουν."
Και συνεχίζει:
"Η κυβέρνηση θα χρειαστεί άμεσα να εφαρμόσει ελέγχους κεφαλαίων και άμεσα έλεγχο στις τράπεζες. Θα πρέπει να κάνει ό,τι έκανε η ΕΕ στην περίπτωση της Κύπρου. Θα κρατήσουν σίγουρα για σημαντικό χρονικό διάστημα. Και κάποιο είδος ελέγχων κεφαλαίου ασφαλώς θα παραμείνει. Θα υπάρξει το θέμα του επαναπροσδιορισμού των πάντων στο νέο νόμισμα, θα χρειαστεί ένας στρατός δικηγόρων. Τα συμβόλαια σε ξένο νόμισμα θα είναι προβληματικά. Θα πρέπει να "παρκαριστούν" σε κάποιους ειδικούς λογαριασμούς και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη διάρκεια του χρόνου. Εθνικοποίηση των τραπεζών βέβαια θα είναι αναγκαία άμεσα με λαϊκό έλεγχο και συμμετοχή των εργαζομένων. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των τραπεζών θα έχουν ρόλο στη διαχείριση των νέων τραπεζών".
Ο ίδιος προσθέτει:
"Το άλλο θέμα θα είναι ο χειρισμός του θέματος με συγκεκριμένες αγορές. Υπάρχουν τρεις βασικές αγορές: ενέργεια, βασικά πετρέλαιο, τρόφιμα και φάρμακα".
"Ενεργή παρέμβαση θα απαιτηθεί σε αυτές τις αγορές για να σιγουρευτεί κανείς ότι οι ανάγκες θα μπουν σε προτεραιότητα, ότι οι άνθρωποι που χρειάζονται οπωσδήποτε φάρμακα και τρόφιμα. τα λαμβάνουν με προτεραιότητα. Αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο όσο κάποιοι λένε ότι είναι. Δεν θα είναι μια ευχάριστη περίοδος, αλλά αυτό δεν επαρκεί, δεν είναι αρκετό από μόνο του για να πούμε ότι δεν πρέπει να γίνει η έξοδος".
Κληθείς να σχολιάσει εάν εννοεί φαγητό και φάρμακα με δελτία, απαντά: "Ναι, μιλάμε για μια διαδικασία διανομής αγαθών με δελτία. Έχουμε τέσσερις μήνες για να προετοιμαστούμε. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Ήδη τα πράγματα δίνονται με περιορισμούς, μόνο που οι περιορισμοί είναι στο πορτοφόλι. Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν έχουν να φάνε, βασίζονται σε δωρεές ή τα λεγόμενα κοινωνικά παντοπωλεία. Αυτοί είναι μηχανισμοί δελτίων που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία. "
Κληθείς να σχολιάσει τον Γ. Βαρουφάκη, τονίζει: "Πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι ήταν σύμβουλος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, που ήταν η πρώτη κυβέρνηση που εισήγαγε την μνημονιακή πολιτική στην Ελλάδα, και παρέμεινε συνδεδεμένος μαζί τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπό αυτή την έννοια, δεν νομίζω ότι μπορεί να τον αποκαλέσει κανείς άνθρωπο της αριστεράς".
Σε σχόλιο του για τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, είπε: "Οι ΑΝΕΛ δεν είναι η ήπια εκδοχή της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι "μαλακοί" φασίστες. Αυτά είναι ανοησίες. Οι ΑΝΕΛ βασικά είναι αυτό που λέμε λαϊκή δεξιά στην Ελλάδα, παραδοσιακά κρατιστές, καχύποπτοι απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις, εθνικιστές και συντηρητικοί με μικρό σίγμα".
*Η συνέντευξη εδώ: jacobinmag.com/2015/03/lapavitsas