Η λέξη τσουνάμι είναι συνδυασμένη με τρόμο και καταστροφή. Πόσο πιθανό είναι να ξαναζήσει η Ελλάδα κάτι τέτοιο; Πολύ απαντά ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος!
Όπως εξήγησε, το τσουνάμι που εκδηλώθηκε το 1956 στην Αμοργό, με ύψος κυμάτων περίπου 15 μέτρα, ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο τα τελευταία περίπου 100 χρόνια μετά το εξίσου μεγάλο τσουνάμι της 28ης Δεκεμβρίου 1908 στη Μεσίνα της Σικελίας.
«Από τότε πέρασαν 59 χρόνια, μεγάλο χρονικό διάστημα σε σχέση με την περιοδικότητα εμφάνισης τσουνάμι στον ευρωμεσογειακό χώρο», λέει.
«Πρόκειται για πολύ κρίσιμο θέμα, καθώς το τσουνάμι μπορεί να είναι σπάνιο φαινόμενο σε σχέση με τον σεισμό, όμως η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι όταν συμβεί τα αποτελέσματά του είναι καταστροφικά. Ιδίως όταν δεν υπάρχει προετοιμασία. Και η προετοιμασία παραμελείται επειδή είναι σπάνιο».
Τσουνάμι στην Ελλάδα τα μεταπολεμικά χρόνια
Αμοργός, 09/07/1956 Το μεγαλύτερο τσουνάμι στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο τα τελευταία 100 χρόνια. Το ύψος των κυμάτων έφτασε τα 15 μέτρα. Σκοτώθηκαν 53 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 100.
Κορινθιακός Κόλπος, 06/02/1963 Την ημέρα εκείνη στον δυτικό Κορινθιακό κόλπο, κοντά στο Αίγιο, δημιουργήθηκε τσουνάμι με κύμα ύψους 6 μέτρων από υποβρύχια κατολίσθηση.
Κάρπαθος, 09/02/1948 Μετά από σεισμό 7,1 Ρίχτερ προκλήθηκε τσουνάμι στα Δωδεκάνησα. Η θάλασσα τραβήχτηκε μέσα τρεις φορές και το ύψος των κυμάτων έφτασε τα 4 μέτρα. Εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν.