Εντονη η ανησυχία σε Ε.Ε., ΝΑΤΟ για ΠΓΔΜ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Εντονη η ανησυχία σε Ε.Ε., ΝΑΤΟ για ΠΓΔΜ


  • Αυξάνεται με μεγάλη ταχύτητα το ενδιαφέρον αλλά και η ένταση των συζητήσεων στους κόλπους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ, καθώς, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, και στους δύο κορυφαίους οργανισμούς του δυτικού κόσμου κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η χώρα αυτή εισέρχεται σε παρατεταμένη περίοδο αστάθειας που επηρεάζει και τα γειτονικά κράτη, πράγμα ήδη εμφανές στις σχέσεις Σλαβομακεδόνων και Αλβανών.

Η συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., την...περασμένη Τρίτη, για την ΠΓΔΜ, εξελίχθηκε σε πρόβα διαχείρισης της έντασης στα Σκόπια, με τον Ελληνα υπουργό Νίκο Κοτζιά να επιχειρεί μετατόπιση της συζήτησης, με στόχο να καταδείξει ότι όσα συμβαίνουν στα Σκόπια είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι εσωτερικό. Επιχείρησε, δηλαδή, ο κ. Κοτζιάς να υπογραμμίσει ότι ο κ. Γκρούεφσκι στηρίχθηκε επί χρόνια από χώρες και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στον αυταρχικό και εθνικιστικό του μονόδρομο και τώρα γίνεται προσπάθεια εκδημοκρατισμού μέσω κινητοποιήσεων και απαξίωσής του.

Για τους λόγους αυτούς και για να υπενθυμίσει το ειδικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ΠΓΔΜ, ο Ελληνας υπουργός προέβη σε έντονο διάβημα προς τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ, όταν προχθές, σε δήλωσή του, αποκάλεσε την ΠΓΔΜ Δημοκρατία της «Μακεδονίας», μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας στις Βρυξέλλες.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, Μιχαήλ Διάμεσης, ζήτησε και συναντήθηκε άμεσα με τον κ. Στόλντεμπεργκ και του μετέφερε την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «απολογήθηκε, σημειώνοντας ότι αντελήφθη το λάθος του αμέσως μόλις τελείωσε η συνάντησή του με εκπροσώπους Τύπου και παρακάλεσε τον κ. Διάμεση να μεταφέρει την έκφραση συγγνώμης του ιδίου σε υπουργούς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση Συμβουλίου Ε.Ε.». Ο Στόλντεμπερκ τόνισε ότι «δεν επρόκειτο για ηθελημένη πράξη και σημείωσε ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί πάντα την ορθή ονομασία του κράτους αυτού, δηλαδή την ΠΓΔΜ».

Η έκρυθμη κατάσταση στα Σκόπια προκαλεί ήδη εκτεταμένες συζητήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να εξεταστούν αύριο στα Τίρανα, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης. Την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει ο πρέσβης στα Τίρανα Λ. Ροκανάς, ωστόσο στη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει στις 26/5, είναι πιθανόν να μεταβεί ο κ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον κ. Κοτζιά. Οι γειτονικές με την ΠΓΔΜ χώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκφράσουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στα Σκόπια, αλλά και τον ρόλο των Αλβανών στα Βαλκάνια, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη σεβασμού των συνόρων.
Bookmark and Share