Γιατί η Google φτιάχνει δική της «Αλφαβήτα» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Γιατί η Google φτιάχνει δική της «Αλφαβήτα»


  • Η «Αλφαβήτα» (Αlphabet) για την Google δεν είναι απλώς μια λέξη στο λεξικό, αλλά το καινούργιο της όνομα. 
  • Ο διευθύνων σύμβουλός της και ένας από τους συνιδρυτές της, ο πρωτοπόρος και θεωρητικός της καινοτομίας Λάρι Πέιτζ, αποφάσισε να ακολουθήσει στην πράξη τα διδάγματα του γκουρού των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ.


Ανακοίνωσε πως η Google με τις επιμέρους εταιρείες και τα πειραματικά σχέδιά της μετασχηματίζεται σε... Alphabet (Αλφαβήτα), έναν όμιλο συμμετοχών, όπως αντίστοιχα λειτουργεί και η εταιρεία συμμετοχών του Γουόρεν Μπάφετ, η Berkshire Hathaway. «Διαλέξαμε το όνομα Αlphabet γιατί σημαίνει μια συλλογή γραμμάτων τα οποία αντιπροσωπεύουν τη γλώσσα, μια από τις σημαντικότερες καινοτομίες της ανθρωπότητας», υπογραμμίζει ο κ. Πέιτζ. «Αλλωστε, με τη μέθοδο του αλφάβητου κι εμείς στην Google κωδικοποιούμε την αναζήτηση στο Διαδίκτυο». Επιπλέον, η λέξη «alpha-bet» σημαίνει και κάτι άλλο: την απόδοση μιας επένδυσης πέραν του σημείου αναφοράς-δείκτη.

Εταιρεία-ομπρέλα

Η Alphabet θα συναπαρτίζεται από δύο βραχίονες. Στον ένα υπάγονται όλες οι διαδικτυακές δραστηριότητες της Google, δηλαδή η μηχανή αναζήτησης, οι διαφημίσεις, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, οι εφαρμογές, οι χάρτες, το YouTube, το λειτουργικό σύστημα Android και η συναφής τεχνική υποδομή. Ο δεύτερος βραχίονας θα ενσωματώνει τις επενδυτικές εταιρείες Google Ventures και Google Capital, καθώς και όλες τις φιλόδοξες απόπειρες της Google. Αυτές πιθανώς να είναι ζημιογόνες, αλλά εκφράζουν το όραμά της για έναν καλύτερο κόσμο, όπως είναι τα οχήματα χωρίς οδηγό ή το χάπι ανίχνευσης του καρκίνου. Aνάμεσά τους βρίσκονται το εργαστήριο ερευνών Google X, η Calico, η οποία ασχολείται με την αντιμετώπιση ασθενειών τρίτης ηλικίας και η Sidewalk Labs, η οποία αναπτύσσει τεχνολογία για την επίλυση προβλημάτων της πόλης. Σε παλιότερη συνέντευξή του στους Financial Times ο Λάρι Πέιτζ είχε διατυπώσει την πρόθεσή του η Google να μπορεί να χρησιμοποιεί τους πόρους της ώστε να επιφέρει θετικό αντίκτυπο στον κόσμο.

Η νέα δομή του ομίλου συμμετοχών, όπου και πάλι η Google θα δημιουργεί τα υψηλότερα έσοδα της τάξεως των 60 δισ. δολαρίων τον χρόνο, θα εφαρμοστεί σταδιακά τους επόμενους μήνες. Θα δώσει δε τη δυνατότητα στους επενδυτές να έχουν λεπτομερή στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας της Alphabet και των επενδύσεών της. «Ο Σουντάρ Πιτσάι, μέχρι πρότινος δεύτερος τη τάξει μετά τον Λάρι Πέιτζ, θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της νέας Google», παρατηρεί, τέλος, ο αναλυτής της B. Riley & Co, Σαμιίτ Σίνχα.


Της κ.Κ.Καπερναράκου
Bookmark and Share