- Σε ένα εγκαταλελειμμένο παραλιακό παραθεριστικό κέντρο στη Μυρσίνη Ηλείας, που όταν λειτουργούσε ήταν χαρακτηρισμένο τεσσάρων αστέρων, πρόκειται να φιλοξενηθούν περίπου 300 πρόσφυγες, αφού θα λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας.
Το δημοτικό... συμβούλιο Ανδραβίδας - Κυλλήνης ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τη φιλοξενία των προσφύγων. Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στα κτίρια του παραθεριστικού κέντρου, ώστε να είναι και πάλι λειτουργικά.
Το παραθεριστικό κέντρο του Δήμου Ανω Λιοσίων και της κοινότητας Μυρσίνης, όπως αναγράφεται στην είσοδο των εγκαταστάσεων, θεμελιώθηκε στις 27 Ιουλίου 1997 και εγκαινιάσθηκε την 1η Αυγούστου 1998. Λειτούργησε περίπου δέκα χρόνια, ενώ τα τελευταία οκτώ χρόνια παραμένει κλειστό. Παρά τις κατά καιρούς λεηλασίες, το συγκρότημα εξακολουθεί να θυμίζει έναν πολυτελή χώρο διακοπών. Στο συγκρότημα, το οποίο εκτείνεται σε έκταση 52 στρεμμάτων, υπάρχουν 38 διώροφες κατοικίες, χώροι πρασίνου, αναψυχής, πισίνα, εστιατόριο, παιδική χαρά, καταστήματα και αμμώδη παραλία στο Ιόνιο Πέλαγος.
Οπως ανέφερε ο συριακής καταγωγής δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, «θέλουμε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία και οικογένειες με μικρά παιδιά και γι’ αυτό παραχωρούμε τα 19 από τα 38 κτίρια που μας ανήκουν, με την προϋπόθεση η πολιτεία να φροντίσει για τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων και τη φύλαξη του κέντρου». Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, εάν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις, «τότε θα δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με απρόβλεπτες διαστάσεις και το δημοτικό συμβούλιο θα ανακαλέσει την απόφασή του».
Από την τοπική κοινωνία εκφράζεται η ανησυχία μήπως μετατραπεί σε μεγάλο καταυλισμό, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει σωστή ενημέρωση, διότι, όπως τόνισε, «υπάρχουν ακραία στοιχεία που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου και τρόμου». Παράλληλα, έχουν ήδη ενημερωθεί οι αστυνομικές αρχές για την επικείμενη λειτουργία του χώρου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζονται ανησυχίες μήπως και κυκλώματα διακίνησης επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν τους πρόσφυγες. Καθώς το παραθεριστικό κέντρο βρίσκεται στις ακτές του Ιονίου Πελάγους, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η πιθανότητα, κυκλώματα διακίνησης να υποσχεθούν στους πρόσφυγες ταξίδι προς την Ιταλία.
Στο μεταξύ, εκτός από την Ηλεία αναμένεται να λειτουργήσουν και άλλοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στους νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας – την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με σκοπό την αναζήτηση κατάλληλων χώρων.
Μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας έχουν δει προτάσεις χώρων για την Πάτρα, την Αιγιάλεια και την Αιτωλοακαρνανία, προκαλώντας αντιδράσεις κατοίκων. Ειδικότερα για την Πάτρα έχουν ακουστεί προτάσεις για εγκατάσταση προσφύγων στον Ρηγανόκαμπο, κοντά στη μονάδα επιστράτευσης του στρατού, καθώς και στην περιοχή των Συνόρων, όπου βρίσκεται το κέντρο εκπαίδευσης τεχνικού του στρατού. Ακόμη, έχουν δει το φως της δημοσιότητας προτάσεις για το νότιο διαμέρισμα, κοντά στη λιμενική ζώνη, όμως υπάρχουν αντιδράσεις λόγω της εγγύτητας με το νέο λιμάνι.
Στο μεταξύ, έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται και πάλι αρκετοί μετανάστες απέναντι από το νέο λιμάνι, οι οποίοι προσπαθούν να κρυφτούν σε κάποιο φορτηγό με προορισμό την Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 300 μετανάστες έχουν βρει στέγη σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια επί της Ακτής Δυμαίων και όταν πλησιάζει η ώρα απόπλου κάποιου πλοίου, συγκεντρώνονται έξω από την περίφραξη του λιμανιού.