Πρόσεξε τι εύχεσαι.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Πρόσεξε τι εύχεσαι..


  • Μοιάζει με αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Η επιθυμία όλων των πρωταγωνιστών του κινήματος «Δεν πληρώνω» ...επιτέλους γίνεται πραγματικότητα.



Αλλά... φευ, αυτό γίνεται με τραγικό τρόπο και σε στιγμή που ακόμη και εκείνοι οι οποίοι το εμπνεύστηκαν, δεν θα ήθελαν να συμβεί τώρα.
Μετά την πρώην υπουργό επί των εσόδων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βαλαβάνη, η οποία από τα χαρακώματα του «Δεν πληρώνω» ως αντιπολιτευόμενη πέρασε αντίπερα, δηλώνοντας ως υπουργός ότι είναι πατριωτικό καθήκον η πληρωμή των φόρων, τώρα όλη η κυβέρνηση εύχεται να μην είχε εισακουσθεί εκείνη η προηγούμενή τους «προσευχή» και προτροπή.
Από τους... σηκωμπάρες των διοδίων, τους αρνητές των χρεών προς τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, έως τους οφειλέτες του «Δεν πληρώνω» φόρους, ούτε φως και ούτε νερό, περάσαμε πια στο πιο τραγικό.
Τώρα το «κίνημα» αντικαθίσταται από την αδήριτη πραγματικότητα και την αδυναμία πληρωμής.
Τώρα, δυστυχώς, ισχύει ο κανόνας που διατύπωνε ο κυνικός φιλόσοφος Μένιππος στους «Νεκρικούς Διαλόγους» του Λουκιανού κι αυτό είναι το τραγικό.
Γιατί τα γεγονότα άλλαξαν άρδην το τοπίο. Η πληρωμή δεν είναι θέμα ιδεολογίας ή στάσης ζωής, όπως μέχρι πριν από χρόνια, αλλά αντικειμενική αδυναμία.
«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» και κατά ένα περίεργο τρόπο, κάτι σαν Θεία Τιμωρία, αυτή η αδυναμία πληρωμής, αφού προέκυψε όταν βρέθηκαν κατά σύμπτωση στην κορυφή και στις πιο καυτές καρέκλες εκείνοι που παλαιότερα είχαν πρωτοστατήσει στο κίνημα «Δεν πληρώνω».
Έτσι κανείς πια δεν χρειάζεται να προπαγανδίζει υπέρ της αποχής των πολιτών από τα γκισέ των τραπεζών, των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου.
Το έργο αυτό το ανέλαβε να το διεκπεραιώσει η παρατεταμένη οικονομική κρίση, που οδήγησε στη φτωχοποίηση μεγάλο τμήμα του λαού.
Είναι εντυπωσιακά τα ευρήματα του «οικονομικού βαρόμετρου» του ΕΒΕΑ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Επτά στους δέκα πολίτες -δεξιοί και αριστεροί- μετά και τα νέα μέτρα που ψήφισε η Bουλή, εκτιμούν ότι δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν φέτος τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι φόβοι ότι τα χρέη προς το Δημόσιο θα εκτιναχθούν στα 95 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου είναι πλέον βάσιμοι.
Τα χρέη αυτά, είναι ήδη μεγαλύτερα απ’ ό,τι προβλέπεται να είναι το δάνειο για το οποίο οι θεσμοί απαίτησαν ως εκ τούτου την υπογραφή του επώδυνου τρίτου μνημονίου.
Για να αποδειχθεί ότι δεν ήταν λάθος μόνο το «Δεν πληρώνω», αλλά και οι νέοι φόροι που επιβάλλονται.
Το αδιέξοδο είναι εδώ και δεν παρακάμπτεται. Και πολλοί ασφαλώς θα μετανιώσουν για τη συμμετοχή τους στο κίνημα «Δεν πληρώνω». Ας πρόσεχαν...


Του κ.Αντ.Δαλίπη
Bookmark and Share