Προς συμφωνία αποκλιμάκωσης Τουρκίας - Ισραήλ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Προς συμφωνία αποκλιμάκωσης Τουρκίας - Ισραήλ

  • Ανώτατοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και της Τουρκίας συναντήθηκαν με απόλυτη μυστικότητα πριν 10 ημέρες για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Σε εκτενές ρεπορτάζ η εφημερίδα ανέφερε ότι πρόκειται για μια κίνηση εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των... δύο χωρών. «Ο επικεφαλής της Μοσάντ, Γιοσι Κοέν, μετέβη με άκρα μυστικότητα στην Τουρκία, πριν 10 μέρες για να συζητήσει με τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φινταζ για τις δραστηριότητες της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.» ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη Χαμάς να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον του Ισραήλ. Ωστόσο, τα γραφεία της Χαμάς θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην Τουρκία για διπλωματικούς λόγους» συμπληρώνει το δημοσίευμα της Haaretz.

Οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας μπήκαν στον πάγο το 2010, μετά την επέμβαση ισραηλινών κομάντος στο πλοίο Mavi Marmara, που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα προσπαθώντας να σπάσει τον αποκλεισμό. Ο απολογισμός της επίθεσης τότε ήταν ο θάνατος οκτώ Τούρκων πολιτών και ενός πολίτη των ΗΠΑ τουρκικής καταγωγής και ένας δέκατος που πέθανε από τις πληγές του, τρία χρόνια αργότερα.
Bookmark and Share