Τουσκ: Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα ενεργοποιήσει το Brexit - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Τουσκ: Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα ενεργοποιήσει το Brexit


  • "Ηταν ένα Συμβούλιο αφιερωμένο στη Μεγάλη Βρετανία. Ολοι μας αναγνωρίσαμε ότι η διαδικασία του δημοψηφίσματος ήταν μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας", δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.


Ο Ντ. Κάμερον αποφάσισε ότι η.. ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα πραγματοποιηθεί από τον επόμενο πρωθυπουργό, συμπλήρωσε.

Συζητήσαμε και τις οικονομικές συνέπειες από τη βρετανική έξοδο. Το Brexit θα έχει επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, μας διαβεβαίωσε ο Μ. Ντράγκι, που συμμετείχε στο Συμβούλιο.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η πρωτοβουλία για το Brexit ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία. Αν χρειάζεται χρόνο, θα τον έχει. Δεν είναι η καλύτερη λύση, ούτε για την Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε για τη χώρα, αλλά δεν υπάρχει άλλη νομική οδός, σημείωσε ο κ. Τουσκ.

Ανέφερε ακόμη πως το Συμβούλιο συμφώνησε να ενδυναμώσει τις σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, λόγω των διεθνών προκλήσεων, ενώ παράλληλα αποφάσισε να εμβαθύνει την ψηφιακή αγορά.

Από την πλευρά του, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε πως σήμερα ορίστηκαν οι προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά στην εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς. Μιλήσαμε για την κεφαλαιακή ένωση και την ψηφιακή αγορά, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στη Μεγάλη Βρετανία είχαμε μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση και αφού δεν υπάρχει ενεργοποίηση του άρθρου 50, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις, τόνισε.

Κατανοώ ότι ο κ. Κάμερον χρειάζεται χρόνο για περισυλλογή. Δεν κατανοώ όμως γιατί εκείνοι που θέλουν να φύγουν, δεν φεύγουν. Δεν καταλαβαίνω γιατί εκείνοι που θέλουν να φύγουν, δεν έχουν ένα σχέδιο για αυτό τον σκοπό, υπογράμμισε.

Επιθυμούμε να προχωρήσει άμεσα η ενεργοποίηση του άρθρου 50. Δεν έχουμε μήνες μπροστά μας, υπογράμμισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως αν ο επόμενος Βρετανός πρωθυπουργός είναι υποστηρικτής του Brexit, τότε το άρθρο 50 πρέπει να ενεργοποιηθεί την επόμενη ημέρα από την ορκωμοσία του.
Bookmark and Share