
- Οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών θεωρούνται από τα κορυφαία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, καθώς πρέπει να συνδυάζουν τεχνική κατάρτιση με υψηλές σωματικές επιδόσεις (όραση, αντοχή κλπ).
Αμερικανοί ερευνητές από την Psibernetix, το Air Force Research Laboratory, το University of Cincinnati και ο σμήναρχος εν αποστρατεία Τζιν Λη βρίσκονται πίσω από το paper που δημοσιεύτηκε για την συγκεκριμένη τεχνητή νοημοσύνη, ονόματι ALPHA. Αξιοποιώντας τη μεθοδολογία Genetic Fuzzy Tree, οι ερευνητές ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη τεχνητή νοημοσύνη, για τον έλεγχο μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών (UCAV) σε μάχιμες αποστολές, εντός «πιστών» στην πραγματικότητα εξομοιωμένων περιβαλλόντων.

Το ALPHA δοκιμάστηκε αρχικά απέναντι σε άλλες τεχνητές νοημοσύνες, πριν αντιμετωπίσει τον σμήναρχο Λη («Geno»), με μακρά εμπειρία τόσο στο κόκπιτ όσο και στη διοίκηση και συντονισμό αερομαχιών. Όταν ο «Geno» ανέλαβε τον έλεγχο αεροσκαφών της «μπλε» πλευράς ενάντια στα «κόκκινα» που ήταν υπό τον έλεγχο του ALPHA, διαπίστωσε ότι υστερούσε σημαντικά, καθώς όχι απλά δεν κατάφερνε να προβεί σε κατάρριψη, αλλά έχανε κάθε φορά σε παρατεταμένες εμπλοκές.