- Χωρίς εκλογικό μπόνους, με διατήρηση του πλαφόν 3% για είσοδο στη Βουλή και ψήφο από τα 17 έτη, θα διεξαχθούν οι μεθεπόμενες εκλογές και ουχί οι επόμενες , ως διακαώς επιθυμούσε η Κυβέρνηση.
Στο Μαξίμου παρότι εκτιμούν ότι "το παιχνίδι παίζεται ακόμα", εντούτοις χαμηλοφώνως ομολογούν ότι τελικώς μάλλον η μάχη των "200" χάθηκε από...τη στιγμή που η Χαριλάου Τρικούπη, την οποία προσμετρούσαν στα "Ναι", τους αιφνιδίασε προφανώς δυσάρεστα, εκφωνώντας στεντόρειο "όχι" στην πρόταση νόμου ως έχει και αντιπροτείνοντας δικό τους σχέδιο και όρους.
Ο αιφνιδιασμός στην Κυβέρνηση ήταν και απόλυτος και καθοριστικός για τις εκτιμήσεις τους σε σχέση με την "τύχη" των αλλαγών που προωθούν. εξ ου και στο κυβερνητικό επιτελείο πνέουν μένεα εναντίον της επιλογής της Φώφης Γεννηματά να μην υπερψηφίσει τελικώς την κυβερνητική πρόταση και να συνταχθεί με το "μπλοκ" των "όχι", τηρώντας έστω ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.
Η βεβαιότητα της Κυβέρνησης ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα υπερψήφιζε την κατάργηση του εκλογικού μπόνους και την ψήφο στα 17 έτη, ήταν τέτοια, που όλο το μαξιμινόν βάρος δόθηκε στο πώς θα εξασφαλιζόταν το "ναι" από τον Περισσό, ο οποίος υπήρξε μέχρι τη ρελανς του ΠΑΣΟΚ, ο "ρυθμιστής" της μάχης των 200.
Και βάσει της πρόβλεψης τούτης, στην κυβέρνηση επιδόθηκαν και σε "νομοτεχνικές" αλχημείες προκειμένου να ξεπεράσουν τον σκόπελο της ανάγκης για υπερψήφιση επί της αρχής από 200 βουλευτές.
Ειδικότερα, καθώς ο Περισσός είχε διαμηνύσει ότι δεν θα υπερψήφιζε επί της αρχής το νομοσχέδιο αφού θα διατηρείτο το πλαφόν του 3% αλλά θα υπερψήφιζε τις διατάξεις της κατάργησης του μπόνους και της ψήφου στα 17, έκοψαν και έραψαν τον νόμο κατά τέτοιο τρόπο που να εξαρτάται από την ερμηνεία του το εάν θα απαιτείται και υπερψήφιση επί της αρχής από 200 βουλευτές προκειμένου να ισχύσουν οι αλλαγές από τις επόμενες εκλογές ή θα αρκούσε απλώς η υπερψήφιση των σχετικών διατάξεων από τα 2/3.
Ο χάρτης
Βάσει των εκπεφρασμένων πλέον θέσεων όλων των κομμάτων ( πλην χρυσής αυγής η οποία θα ανακοινώσει τί θα πράξει όταν έρθει η πρόταση στη Βουλή), η κυβέρνηση χάνει - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- την ευκαιρία να "περάσει" τις αλλαγές με ισχύ από τις επόμενες εκλογές καθώς τα "κουκιά" δεν βγαίνουν.
Ν.Δ (75) , ΠΑΣΟΚ (16) , Ποτάμι (10) + ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης συγκεντρώνουν 102 βουλευτές, στερώντας από την Κυβέρνηση το "όνειρο" των 200.
Υπέρ του νόμου έχει ταχθεί αναφανδόν ο Βασίλης Λεβέντης αλλά το "μπλοκ" του "όχι", όπως διαμορφώθηκε χθες, κερδίζει αριθμητικά και πολιτικά την παρτίδα.
Πηγή Capital