Ξάγρυπνη η Ιταλία μετά τον «τριπλό» σεισμό, ζημιές και ελαφρά τραυματίες. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Ξάγρυπνη η Ιταλία μετά τον «τριπλό» σεισμό, ζημιές και ελαφρά τραυματίες.


  • Νύχτα φόβου πέρασε η κεντρική Ιταλία μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης, με πολλούς να κοιμούνται έξω από τα σπίτια τους, υπό βροχή, έπειτα από τις τρεις ισχυρότατες δονήσεις -5,4 η πρώτη, 5,9 η δεύτερη και 4,6 η τρίτη- που έσπειραν τον πανικό μετά την νωπή ακόμη καταστροφή του Αυγούστου.


Δεν υπάρχουν μέχρι το πρωί αναφορές για.. νεκρούς από τις ίδιες τις ζημιές -αν και ένας ηλικιωμένος φέρεται να εξέπνευσε μετά από ανακοπή- όμως κτίρια έχουν καταρρεύσει σε διάφορα σημεία σε Μάρκε και Ούμπρια.

Οι αρχές πολιτικής προστασίας αναφέρουν πως μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές μόνο για εννέα ελαφρά τραυματίες μεταξύ Βίσο και Φαμπριάνο. Αρκετές περιοχές στη ζώνη κοντά στο επίκεντρο δεν έχουν ρεύμα ή τηλέφωνο. Η βροχή επιδείνωσε την κατάσταση.

Μετά το πρώτο ισχυρό χτύπημα μεγέθους 5,4 στις 19:10 (τοπική ώρα) της Τετάρτης, ακολούθησε η ισχυρότερη και μεγαλύτερης διάρκειας των 5,9 βαθμών στις 21:18. Το τρίτο χτύπημα ήρθε στις 23:42 και είχε ισχύ 4,6 βαθμών.

Oι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης (μέχρι και με 4,2 βαθμών στις 05:50) και όλοι οι σεισμοί, με εστιακό βάθος περί τα 10 χλμ., είχαν επίκεντρο στην ίδια περιοχή, μεταξύ Μάρκε και Ούμπρια.

Oι οι μεγαλύτερες δυσκολίες επικεντρώνονται στις κωμοπόλεις και χωριά Βίσο, Ουσίτα, Καστελσαντάντζελο, Καμερίνο, Μούτσια, Πιέβε Τορίνα, Σαν Τζινέσιο, Καλνταρόλα -ουσιαστικά όλες τις περιοχές πάνω στο επίκεντρο.

Τμηματικές καταρρεύσεις κτιρίων καταγράφονται σε όλη αυτήν την περιοχή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ειδικά στο Βίσο (που είναι και το σχετικά πολυπληθέστερο, με 1.100 κατοίκους), πρόκειται για προσόψεις κτιρίων.

Στο Τολεντίνο, ένας 73χρονος εξέπνευσε έπειτα από ανακοπή καρδιάς που αποδίδεται στο σοκ. Μέχρι στιγμής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, είναι το μοναδικό «έμμεσο» θύμα του Εγκέλαδου.
Bookmark and Share