Με θέμα αιγυπτιακής περιουσίας σε Καβάλα και Θάσο(!) πάει στο Κάιρο ο πρωθυπουργός.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Με θέμα αιγυπτιακής περιουσίας σε Καβάλα και Θάσο(!) πάει στο Κάιρο ο πρωθυπουργός..

Καρπαζοεισπράκτορες ...τώρα και στην Αφρική
  • Στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αίγυπτο ο κ.Τσίπρας, η Ελληνική πλευρά δέχθηκε να μπει για πρώτη φορά θέμα αιγυπτιακής ακίνητης περιουσίας σε Θάσο και Καβάλα η οποία είχε παραχωρηθεί επί Οθωμανών, τον 19ο αιώνα!
  • Χαμηλώνουν οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα και της τριμερούς διάσκεψης κορυφής Ελλάδος - Αιγύπτου - Κύπρου που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και της ΑΟΖ. 

    Οι φήμες που ήθελαν «πολύ κοντά» την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.. έχουν αρχίσει να εξασθενούν και σύμφωνα με δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης Αhram Online, της Αιγύπτου, η συνάντηση αυτή δεν είναι η πρώτη ούτε αναγκαστικά και η τελευταία για τις εν εξελίξει ελληνο-αιγυπτιακές συνομιλίες με σκοπό την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών στη Μεσόγειο.
    Μάλιστα το Κάιρο φαίνεται να υποδέχεται τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, με ένα περίεργο θέμα που περεισέφρυσε ξαφνικά στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και δεν είναι άλλο από διεκδικήσεις για την αιγυπτιακή περιουσία στη Θάσο και την Καβάλα!

    Ερευνα - εκμετάλλευση

    Η άρση των εκκρεμοτήτων για την ΑΟΖ, πέρα από τη γεωπολιτική σημασία, θα άνοιγε τον δρόμο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή με τη δημιουργία μίας τρόπον τινά «ενιαίας» θαλάσσιας ζώνης εκμετάλλευσης στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Ισραήλ, εξέλιξη στην οποία αντιτίθεται η Τουρκία.
    Τελευταίες πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση του Καΐρου να «γέρνει» υπέρ της διπλωματικής λύσης της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για την ΑΟΖ, εκτιμώντας ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να διαρρήξει τις σχέσεις της με την Άγκυρα, η οποία επιδιώκει να μπλοκάρει τη συμφωνία, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών, του Καστελόριζου και της Μεγίστης.
    Με «μικρό καλάθι» πάει στο Κάιρο ο πρωθυπουργός
    Παρότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση Ελ Σίσι είχε αφήσει να διαφανεί ότι θα μπορούσε να δεχθεί την οριοθέτηση της αιγυπτιακής ΑΟΖ με την Ελλάδα και στις αρχές Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε ένα αισιόδοξο κλίμα, τελευταία το Κάιρο φάνηκε να αναδιπλώνεται.

    Να βρεθεί λύση
    Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάχμε Σούκρι δήλωσε ότι η αποφασιστικότητα για να βρεθεί λύση υπάρχει, «είμαστε όμως στη φάση των διπραγματεύσεων γιατί είναι ένα περίπλοκο θέμα λόγω της φύσης του και του τρόπου που συνδέεται με άλλες χώρες της περιοχής».
    Την ίδια στιγμή ο αιγυπτιακός Τύπος αναφέρει ότι η κυβέρνηση της χώρας θα δώσει βάρος στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ και ότι δεν θέλει να εμπλακεί στην αντιπαράθεση δύο άλλων κρατών, της Ελλάδας και της Τουρκίας.
    Εν τω μεταξύ εντύπωση προκαλεί το δημοσίευμα του Αhram Online για την αιγυπτιακή ακίνητη περιουσία στη Θάσο και την Καβαλα, θέμα που σύμφωνα με το ρεπορτάζ περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Κάιρο!
    Το δημοσίευμα συνδέει την τριμερή συνάντηση με τη διαχείριση αιγυπτιακών βακουφίων στην Ελλάδα και επικαλείται δηλώσεις ενός Αιγύπτιου δικηγόρου, ο οποίος ηγείται μίας κίνησης κατά της κυβέρνησης για ότι κατά την άποψή του συνιστά παραχώρηση εθνικής περιουσίας ή κυριαρχίας. Το κίνημα αυτό έχει αποκτήσει κάποια απήχηση σε μερίδα της αιγυπτιαής κοινής γνώμης μετά την παραχώρηση από το καθεστώς Αλ Σίσι ενός νησιού στην Σαουδική Αραβία.
    Η ακίνητη περιουσία στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα είχε παραχωρηθεί επί Οθωμανών, τον 19ο αιώνα στην Αίγυπτο.
    Το 1990 η περιουσία στη Θάσο είχε νοκιαστεί σε Ελληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι δημιούργησαν ένα ξενοδοχείο, καταβάλλοντας ενοίκιο στις αρμόδιες αιγυπτιακές αρχές.
    Κατά το δημοσίευμα, τον Ιούλιο δεν κατεβλήθη το μίσθωμα και από τότε ενεπλάκη ο Αιγύπτιος δικηγόρος, ο οποίος θέλει να προσφύγει δικαστικά για το θέμα και υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση της πληρωμής αποτελεί μία μορφή πίεσης προς την κυβέρνηση του Καΐρου για να υπογράψει τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα. Το άλλο ακίνητο, στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα είναι το Ιμαρέτ, στην Καβάλα, το οποίο έχει ανακαινιστεί και χρησιμοποιείται σαν ξενοδοχείο.

    Υδρογονάνθρακες
    Απο την άλλη πλευρά πάντως, η αιγυπτιακή εφημερίδα επικαλείται και πιο ψύχραιμες φωνές στο Κάιρο που αναφέρονται στην υπολογίσιμη ευελιξία που δείχνει η κυβέρνηση στη δυνατότητα συνεκμετάλλευσης του πλούτου που μπορεί να κρύβουν οι υδρογονανθράκες της ανατολικής Μεσογείου. Μιλούν για τετραμερή συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου και Ισραήλ. «Αυτό που κρύβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι οι λεπτομέρειες της συνεργασίας αυτής, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει με την τελική φάση των διαπραγματεύεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου», φέρεται να δηλώνει διπλωματική πηγή.
    Ας σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση κορυφής, Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου στην Ιερουσαλήμ, όπου θα συμμετάσχει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Οι επιδιώξεις της Αιγύπτου

    Εκτός από την ΑΟΖ, οι τριμερείς συνομιλίες στον τομέα της Ενέργειας θα περιστραφούν στους αγωγούς και γενικότερα στο ζήτημα της μεταφοράς του φυσικού αερίου και της εξαγωγής του στην Ευρώπη, καθώς το Κάιρο επιδιώκει ενεργό ρόλο και στη διακίνηση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου. Πάντως, το σχέδιο για τη μεταφορά ισραηλινού αερίου σε εγκαταστάσεις υγροποίησης στην Αίγυπτο και στην επανεξαγωγή του έχει παγώσει μετά από πρόσφατη απόφαση της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Η αιτία ήταν μία αποφαση της δειθνούς διαιτησίας που υποχρεώνει αιγυπτιακές εταιρείες να καταβάλουν 1,76 δισ. δολάρια στην εταιρεία ηλεκτρισμού του Ισραήλ. Η κυβέρνηση του Καΐρου ζήτησε από το Τελ Αβίβ να αποσύρει τη διεκδίκηση αυτή μαζί με άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν στη διαιτησία σχετικά με το αέριο, προκειμένου να δώσει εκ νέου το «πράσινο» φως. Για την εξαγωγή του ιστραηλινού αερίου συζητούνται ακόμα το πρότζεκτ East Med, αγωγός Κύπρου - Κρήτης - ηπειρωτικής Ελλάδας και η μεταφορά με αγωγό μέσω Τουρκίας.
    της κ.Μ.Πίου
    Bookmark and Share