'Νέα Μακεδονία" μέχρι τη Δευτέρα ή βέτο την Τετάρτη. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

'Νέα Μακεδονία" μέχρι τη Δευτέρα ή βέτο την Τετάρτη.

Εάν δεν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις μέχρι τη Δευτέρα, δηλαδή μια νέα βελτιωμένη πρόταση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, την επόμενη Τετάρτη το βράδυ, στο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής θα ρίξει στο τραπέζι το χαρτί του βέτο.


Τα μηνύματα που φτάνουν από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα δείχνουν ότι θα υπάρξει "δραματική κορύφωση με αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίες".
Το δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών της Συμμαχίας με το γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ θα ξεκινήσει στις εξίμισι το απόγευμα της 2ας Απριλίου και θα διαρκέσει όσο χρειαστεί ή όσο επιτρέψει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους...

Η νύχτα εκείνη μπορεί να είναι μακριά. Γιατί εάν το αδιέξοδο παραμένει δεν αποκλείεται να ζητηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μπους ή και με το Σκοπιανό ομόλογό του κ. Γκρούεφσκι. Από την έκβαση εκείνης της βραδιάς θα εξαρτηθεί αν την επόμενη μέρα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα καθίσει μαζί με τους ηγέτες των άλλων υποψήφιων προς ένταξη χωρών στο τραπέζι των συνομιλιών. Οπως όλα δείχνουν, το Μαξίμου δεν επιθυμεί να συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μέχρι το Βουκουρέστι.
Για το λόγο αυτόν η προσπάθεια είναι να γίνει ό,τι γίνει μέχρι τη Δευτέρα, διαφορετικά να υπάρξει παύση λίγων ημερών και να συνεχιστεί η προσπάθεια μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής (όπως αποκάλυψε το Greece-Salonika στις 26/3 Παράταση 3 εώς 6 μηνών )
Η Αθήνα κατέθεσε ήδη στα Ηνωμένα Εθνη την αντιπρότασή της για το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με πληροφορίες, και αναμένει νέο κείμενο από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς τις επόμενες μέρες, αν και υπάρχουν «οριακά περιθώρια» πλέον (όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Γ. Κουμουτσάκος χθες στο ρ/σ ΑΝΤ1).
Ο κ. Κ. Καραμανλής για πρώτη φορά χθες (στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ.) αναφέρθηκε σε ουσιαστικά σύνθετη ονομασία έναντι όλων, αλλά δεν επανέλαβε το «γεωγραφικό προσδιορισμό», γεγονός που ενίσχυσε εκτιμήσεις κατά τις οποίες η ελληνική πλευρά μπορεί να δει θετικά το «Νέα Μακεδονία» (27/10/07 Greece-Salonika εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2007/10/n.html) εφόσον πληρούνται και άλλες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής «L’ Express» αυτό το όνομα φέρεται να έχει προτείνει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα.

Η ελληνική πλευρά ζητά μετατροπή της σύστασης (recommend) προς τρίτες χώρες να υιοθετήσουν το νέο όνομα σε απαίτηση (request) και αναγραφή του στα διαβατήρια των πολιτών της ΠΓΔΜ. Από την πλευρά των Σκοπίων δεν υπήρξε ούτε και χθες αντίδραση για την τελευταία πρόταση Νίμιτς, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Μιλοσόσκι σε συνέντευξή του ανακάλυψε «τουρκική και αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα».

πληροφορίες ε.τ.
Bookmark and Share