Με 2 εκατομμύρια ...περισσότερες(!) ψήφους έχασε η Κλίντον από τον Τραμπ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Με 2 εκατομμύρια ...περισσότερες(!) ψήφους έχασε η Κλίντον από τον Τραμπ


  • Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε δύο εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και παρόλα αυτά ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κέρδισε καθότι συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό μεγάλων εκλεκτόρων.

Αυτό το προβάδισμα της... 1,5 ποσοστιαίας μονάδας υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τους ειδικούς του Cook Political Report, δεν αλλάζει σε τίποτα το αποτέλεσμα των εκλογών. Ωστόσο, τόσο βοηθοί όσο και σύμμαχοι της Κλίντον εκτιμούν ότι η διεύρυνση της ψαλίδας στη λαϊκή ψήφο της δίνει το δικαίωμα ν΄ αμφισβητήσει ενδεχόμενες επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ.
Με δεδομένη την καταμέτρηση που έγινε χθες το απόγευμα η Κλίντον προηγείται με 1,82 εκατομμύρια ψήφους (64.227.373 Κλίντον, 62.212.752 Τραμπ) όπως δείχνουν τα στοιχεία προκαταρκτικών καταμετρήσεων.
Η εκλογική αποτυχία της Κλίντον στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου αποδίδεται στη μη αποτελεσματική απόδοση της προεκλογικής της εκστρατείας στο Μίσιγκαν, στην Πενσιλβανία, αλλά και στο Ουισκόνσιν.
Ο Τραμπ νίκησε στην Πενσιλβανία και το Ουισκόνσιν, ενώ το αποτέλεσμα στο Μίσιγκαν δείχνει μικρή διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων, δύο και πλέον εβδομάδες από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.
Έτσι, μία ομάδα επιστημόνων ασκεί πιέσεις στο επιτελείο της Κλίντον προκειμένου να αμφισβητήσει τα εκλογικά αποτελέσματα στις "πολιτείες-κλειδιά," με την επίκληση προβλημάτων στην καταμέτρηση των ψήφων, αλλά και την προσπάθεια ενδεχόμενης ηλεκτρονικής αλλοίωσης των τελικών αποτελεσμάτων.
Ο Τραμπ χαρακτήριζε ως “μη δημοκρατικό” το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, ενώ σήμερα έχει αλλάξει θετικά τη συμπεριφορά του απέναντί του, σχολιάζει το CNN.
Ο Τραμπ συγκέντρωσε 290 μεγάλους εκλέκτορες έναντι 232 της Κλίντον, η οποία παραδέχθηκε την ήττα της. Για να κερδίσουν την προεδρία των ΗΠΑ χρειάζονταν 270, δηλαδή την πλειοψηφία των 538 μεγάλων εκλεκτόρων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη οι επίσημες πηγές του Cook Political Report, η Κλίντον συγκέντρωσε 64.227.373 ψήφους έναντι 62.212.752 του Τραμπ.
Είναι η δεύτερη φορά στον 21ο αιώνα που ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίζει περισσότερες ψήφους, αλλά χάνει τις εκλογές. Το 2000 ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ έχασε από τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αν και είχε συγκεντρώσει 544.000 ψήφους περισσότερες.
Στις ΗΠΑ ο αριθμός των μεγάλων εκλεκτόρων, που διαφέρει σε κάθε μία από τις 50 πολιτείες ανάλογα με τον πληθυσμό της, τον οποίο συγκεντρώνει ένας υποψήφιος είναι αυτός που δίνει την τελική νίκη.
Bookmark and Share