Αυτές είναι οι 5 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Αυτές είναι οι 5 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες.

  • Με βάση τη σχετική επεξεργασία από την ICAP των δημοσιευμένων ισολογισμών για το 2015 αυτή είναι η πεντάδα των κορυφαίων ως προς την κερδοφορία εταιρειών:

Τράπεζα Ελλάδος,
ΔΕΗ,
ΟΤΕ,
ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
και Cosmote.


Ειδικότερα, εξετάζοντας την κορυφή της κατάταξης των πιο κερδοφόρων εταιρειών, παρατηρούνται τα εξής:

H πλειοψηφία των εταιρειών στην πρώτη εικοσάδα (TOP 20) παρέμεινε σταθερή, με τις 15 από τις 20 εταιρείες να εμφανίζονται τόσο το 2015 όσο και το 2014.

Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία για το 2015 ανεδείχθη η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. η οποία επανήλθε στην κορυφή, εμφανίζοντας μεγάλη αύξηση των κερδών EBITDA (+76%).

Στη 2η θέση βρίσκεται η Δ.Ε.Η. Α.Ε. μετά την υποχώρηση (-24,5%) των αντίστοιχων κερδών, ενώ στην τρίτη θέση παραμένει σταθερά ο Ο.Τ.Ε. Α.Ε.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι εταιρείες ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε. (επιτυγχάνοντας εντυπωσιακή «εκτόξευση» από τη 142η θέση της κατάταξης το 2014 στην 4η θέση το 2015) και η COSMOTE Α.Ε.

Oπως επισημαίνεται στην ανάλυση της ICAP, στη διάρκεια του 2015 η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα επηρεάστηκε δυσμενώς, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στην αγορά στα μέσα του έτους από την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, γεγονός που ανέτρεψε τις όποιες θετικές επιδόσεις είχαν καταγραφεί μέχρι τότε.

Το κριτήριο με βάση το οποίο γίνεται η κατάταξη των επιχειρήσεων (και ομίλων αντίστοιχα) είναι τα κέρδη EBITDA (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization), δηλαδή τα κέρδη της επιχείρησης από λειτουργικές δραστηριότητες πριν την επίδραση των χρηματοοικονομικών και έκτακτων εσόδων-εξόδων, καθώς και των αποσβέσεων επί των παγίων στοιχείων.

Στις παρούσες συνθήκες, όπου οι δυσμενείς εξελίξεις στην αγορά (επιβολή ελέγχων κεφαλαίων, κλπ.) παραμένουν σε ισχύ, η άρση των συνθηκών ελλιπούς χρηματοδότησης, η αποκατάσταση της ρευστότητας και η επαναφορά των ομαλών συνθηκών λειτουργίας της αγοράς, αποτελούν παράγοντες που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην επαναφορά θετικών ρυθμών ανάπτυξης, προκειμένου να μπορούν οι επ
Bookmark and Share