Βιαστήκαμε να χειροκροτήσουμε.. - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016

Βιαστήκαμε να χειροκροτήσουμε..


Η μόνη αξιοποίηση της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα είναι η τουριστική και γενικά για την εικόνα της χώρας ως μητέρας της Δημοκρατίας στο παγκόσμιο στερέωμα. Αυτό δηλαδή που είναι γνωστό ιστορικά αλλά που το αναφέρουμε συνέχεια για να πειστούν και οι έξω ότι είμαστε σπουδαίοι παρά την οικονομική μας καχεξία. 
Ο σκοπός όμως της πολιτικής είναι να δίνει λύσεις, ούτε να καλλιεργεί φρούδες ελπίδες ούτε να γίνεται απλά μια αφορμή για ενίσχυση της εικόνας ενός πρώην σε δύο μήνες προέδρου χώρας. Είναι αντιληπτό από όλους;Από την αρχαιότητα η πολιτική ως έννοια και ως λειτουργία είναι, είτε με τη μορφή διοίκησης είτε με τη μορφή λόγου και πρακτικής απέναντι στην εξουσία, ένα... ζήτημα ουσιαστικό και με συγκεκριμένη δομή και οργάνωση. Οι συμβολισμοί και οι κινήσεις εντύπωσης εικόνων έγιναν γνωστά στη νεωτερική εποχή με την παντοδυναμία της εικόνας και των συνθημάτων. Δεν προσέδωσαν όμως ουσιαστική βαρύτητα στο σκοπό της.

Με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου και Πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται πως αυτή η διάσταση γίνεται εμφανής. Συμβολισμοί, εικόνες, χαρούμενη διάθεση, χαιρετισμοί. Ουσία; Η επίσκεψη ενός ξένου ηγέτη είναι καλή εφόσον κομίζει κάτι καινούριο και βοηθά γενικότερα μια χώρα. Στους τομείς που στενάζει. Για το μείζον ζήτημα του χρέους που απασχολεί την ελληνική οικονομία και την εγχώρια πολιτική σκηνή δεν ειπώθηκε κάτι συγκεκριμένο ενώ αυτός ήταν ο σκοπός της επίσκεψης, όπως προέκυπτε τόσο καιρός από διαρροές εκατέρωθεν.

Ο σκοπός όμως της πολιτικής είναι να δίνει λύσεις, ούτε να καλλιεργεί φρούδες ελπίδες ούτε να γίνεται απλά μια αφορμή για ενίσχυση της εικόνας ενός πρώην σε δύο μήνες προέδρου χώρας. Είναι αντιληπτό από όλους;
Τι περιμέναμε όλοι αυτές τις μέρες που βρισκόμασταν εν αναμονή της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου; Μία ρητή, θερμή υποστήριξη της χώρας για το ζήτημα της ελάφρυνσης του εξωτερικού χρέους προς τους δανειστές της. Κι αυτό όχι σα στάση πολιτικού φιλότιμου και αβρότητας αλλά ουσιαστικής αναφοράς και στην εξωτερική οικονομική πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη. Αντ' αυτών με τη μετάβαση του Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο η προσδοκία που καλλιεργήθηκε από εμάς συνάντησε εμπόδια, αφού στις συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ δε συζητήθηκε καθόλου το μεγάλο αυτό θέμα. Και μείναμε απλώς με ένα βίντεο του προέδρου των ΗΠΑ στην Ακρόπολη να μιλά για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Θεμιτό μεν, για τουριστική προβολή της Ελλάδας δε.

Η μόνη λοιπόν αξιοποίηση της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα είναι η τουριστική και γενικά για την εικόνα της χώρας ως μητέρας της Δημοκρατίας στο παγκόσμιο στερέωμα. Αυτό δηλαδή που είναι γνωστό ιστορικά αλλά που το αναφέρουμε συνέχεια για να πειστούν και οι έξω ότι είμαστε σπουδαίοι παρά την οικονομική μας καχεξία. Ο σκοπός όμως της πολιτικής είναι να δίνει λύσεις, ούτε να καλλιεργεί φρούδες ελπίδες ούτε να γίνεται απλά μια αφορμή για ενίσχυση της εικόνας ενός πρώην σε δύο μήνες προέδρου χώρας. Είναι αντιληπτό από όλους;

Βιαστήκαμε να χειροκροτήσουμε, όπως πάντα μείναμε με την καλή προαίρεση. Δεν καθορίζονται όμως τα πράγματα από ένα χαμόγελο ή μια καλή στάση του σώματος. Το ζητούμενο είναι τι επιδιώκεις και τι παίρνεις. Απλά και ουσιαστικά. Οι εντυπώσεις είναι πρόσκαιρες και σε καιρούς πλήρους καχυποψίας μένουν μονάχα για εσωτερική κατανάλωση.