La Repubblica: Oι σημαίες του IK ανεμίζουν εδώ και καιρό σε χωριά της Αλβανίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

La Repubblica: Oι σημαίες του IK ανεμίζουν εδώ και καιρό σε χωριά της Αλβανίας


  • Την ιταλική ανησυχία για την πιθανή «διείσδυση» τρομοκρατικών στοιχείων στη χώρα από την Αδριατική θάλασσα καταγράφει η εφημερίδα La Repubblica.

Όπως αναφέρει το ιταλικό έντυπο, ο κίνδυνος για την...Ιταλία δεν προέρχεται από την μεταναστευτική ροή και τα «πλοία με τους απελπισμένους» που καταφθάνουν στην ακτή του Σαλέντο ή από τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο, που αναμένουν την άδεια παραμονής τους στην Ιταλία.

«Ο κίνδυνος έρχεται από την Αλβανία», υποστηρίζει σε άρθρο της η La Repubblica, διευκρινίζοντας ότι οι ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως και οι αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών έχουν παρατηρήσει κρούσματα ριζοσπαστικοποίησης σε ορισμένα χωριά της χώρας, κυρίως στα σύνορα με το Κόσοβο, όπου «οι μαύρες σημαίες του ISIS ανεμίζουν εδώ και καιρό». Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ερευνητική πηγή τόνισε ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη και για το λόγο αυτό η Ιταλία εκτίθεται σε κίνδυνο. Τα «ανήσυχα βλέμματα» επικεντρώνονται στην περιοχή της Απουλίας, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας με την Αλβανία, της παρουσίας της τοπικής αλβανικής κοινότητας και της ύπαρξης στενής επικοινωνίας μεταξύ των δικτύων οργανωμένου εγκλήματος και του διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών.

Η La Repubblica σημειώνει ότι από τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους, σημαντικός αριθμός Αλβανών έχει μεταβεί στη Συρία. Η ροή, ωστόσο έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα, με τις πρόσφατες εξελίξεις επί συριακού εδάφους, καθώς η οργάνωση επιχειρεί να «μεταφέρει τη σύγκρουση στη Δύση».

Στην Αλβανία, εννέα άτομα έχουν καταδικασθεί για στρατολόγηση μελών, ενώ οι αλβανικές αρχές έχουν αναφέρει τη δραστηριότητα «ιδιαίτερα επικίνδυνων ιμάμηδων», με πιο σεσημασμένο τον, Αλμίρ Ντάτσι, ο οποίος φέρεται να σκοτώθηκε στη Συρία τον περασμένο Απρίλιο.

Το ιταλικό έντυπο διηγείται την ιστορία ενός νεαρού Αλβανού, ο οποίος μετακόμισε στην Απουλία σε μικρή ηλικία, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε στο πατρικό του σπίτι στην Αλβανία. Ο νεαρός φέρεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε ταχύτατα κατά την επιστροφή του και, όπως αναφέρει η La Repubblica, μέσα σε δύο χρόνια είχε σκοτωθεί στο πεδίο της μάχης στη Συρία. Επίσης, ο συνεργάτης του Μοχάμεντ Μπουχλέλ, δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας, Τσοκρί Τσαφρουντ είχε διασυνδέσεις με την αλβανική κοινότητα.

Η εθνική ιταλική υπηρεσία για την αντιμετώπιση της μαφίας και της τρομοκρατίας έχει συμφωνήσει την αναταλλαγή πληροφοριών με την σερβική αντιτρομοκρατική υπηρεσία και ελέχει στενά τις μετακινήσεις των επιβατών στο λιμάνι του Μπάρι με ειδικό υπολογιστικό σύστημα, το οποίο έχει συμβάλει στον εντοπισμό πληροφοριών για άτομα που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατία από τις αρχές.
Bookmark and Share