Εξαρτημένη ενεργειακά η Ευρώπη από τη Ρωσία ...για τα επόμενα 20 χρόνια. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

Εξαρτημένη ενεργειακά η Ευρώπη από τη Ρωσία ...για τα επόμενα 20 χρόνια.


  • Η Ευρώπη επεδίωκε την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο από τότε που οι προμήθειες μειώθηκαν δραματικά λόγω του παγωμένου χειμώνα του 2009.  
  • "Οκτώ χρόνια μετά, είναι πιο εξαρτημένη από ποτέ" γράφει σήμερα το Bloomberg.


Το 2016, η... κρατική Gazprom εξήγαγε ποσότητες ρεκόρ φ/α στην Ευρώπη, καλύπτοντας το 34% των αναγκών ολόκληρης της ηπείρου και, σύμφωνα με τη Shell, η Ρωσία θα παραμείνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου ως το 2035, γεγονός που έχει παραδεχτεί και η BP.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προσέβλεπαν στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, ώστε να απεξαρτηθούν εν μέρει από τη Ρωσία, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν κατάφεραν να κάνουν εισαγωγές λόγω κυρίως των υψηλότερων τιμών.

«Η Ρωσία είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει η μεγαλύτερη προμηθευτής για την Ευρώπη για τουλάχιστον άλλες δύο δεκαετίες», ακόμα κι αν εισαγάγει LNG από αλλού, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP, Vladimir Drebentsov, ενώ και ο πρόεδρος της Gazprom,Viktor Zubkov, επιβεβαίωσε ότι το 2017 οι ευρωπαϊκές εξαγωγές θα είναι στα επίπεδα του 2016.


Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός από το LNG φέτος το καλοκαίρι, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να γίνουν λιγότερο ελκυστικές, σύμφωνα με αναλυτές.

Από τα μέσα της χρονιάς αναμένεται μεγαλύτερη εισαγωγή LNG στην Ευρώπη καθώς αρχίζουν να το παράγουν νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, αυξάνοντας έτσι τις επιλογές των επίδοξων πελατών. Επίσης, το ρωσικό φυσικό αέριο αναμένεται να γίνει ακριβότερο, μετά την άνοδο 52% στις τιμές του αργού τύπου μπρεντ..
Η Gazpromα έχει τον τρόπο να παραμείνει ανταγωνιστική. Μετά την προσαρμογή των τιμών στα εξαγωγικά της συμβόλαια, η εταιρεία μείωσε την εξάρτηση από τις τιμές του πετρελαίου προς όφελος της σύνδεσης των εσόδων με τις αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές του θα προσαρμοστούν, αν μια ξαφνική εισροή αερίου από αλλού ασκήσει πιέσεις στην αγορά.

Στο μεταξύ και το εγχώριο προϊόν της Ευρώπης μειώνεται λόγω της παλαιότητας των κοιτασμάτων φ/α της Βόρειας Θάλασσας.

Πάντως, ο πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει αρκετά αποθέματα για να παραμείνει για πολλά χρόνια ο βασικός προμηθευτής της Ευρώπης,.

Οι πωλήσεις φ/α στο εξωτερικό από τη Gazprom αντιστοιχούν σε πάνω από 10% των συνολικών εξαγωγών της Ρωσίας και η εταιρεία αναμένει ελαφρά άνοδο στο 35% μέχρι το 2025 και, σύμφωνα με την εταιρεία η Ευρώπη θα παραμείνει προτεραιότητα για τις εξαγωγές της, ενώ, όπως υποστηρίζει, κανείς άλλος δεν μπορεί να παρέχει αέριο στις ίδιες τιμές.
Bookmark and Share