Εκτός Δ.Σ. τραπεζών εκπρόσωποι του Δημοσίου.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Εκτός Δ.Σ. τραπεζών εκπρόσωποι του Δημοσίου..

  • Σε παραίτηση υποχρεώνονται εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου από τα διοικητικά συμβούλια συστημικών τραπεζών, καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου που θέσπισε η κυβέρνηση μετά τη διαπραγμάτευση του 2015.

Επιπλέον, ο..ορισμός νέων εκπροσώπων του Δημοσίου δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για την κυβέρνηση, καθώς πρέπει να επιλέξει «καθαρόαιμους» τραπεζίτες και μάλιστα με σημαντική διεθνή εμπειρία, δηλαδή εκτός του κανόνα των κομματικών ή «φίλιων» επιλογών που ίσχυε μέχρι τώρα.

Στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς δεν υπάρχει εκπρόσωπος του Δημοσίου καθώς έχουν αποπληρώσει το σύνολο της κρατικής βοήθειας που είχαν λάβει στο πλαίσιο του νόμου για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα το 2008 (Νόμος Αλογοσκούφη), βάσει του οποίου είχε θεσπιστεί η εκπροσώπηση του κράτους στα Δ.Σ.

Το φθινόπωρο του 2015 η κυβέρνηση Σύριζα - ΑΝΕΛ αποδέχθηκε, μετά τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου, και θεσμοθέτησε έναν νόμο που οδήγησε στη ριζική αναδόμηση των Δ.Σ. των τραπεζών με εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια που στην πράξη απέκλεισαν τα εγχώρια τραπεζικά στελέχη αλλά και επιχειρηματίες, επιστήμονες και στελέχη άλλων κλάδων. Ο τότε νόμος αποτύπωνε τη βαθιά δυσπιστία των εταίρων γενικότερα στη χώρα και το στελεχιακό δυναμικό και ήρθε στον απόηχο των ηρωικών διακηρύξεων περί αξιοπρέπειας, ανάκτησης εθνικής ανεξαρτησίας κ.λπ., κ.λπ. Ο νόμος της κυβέρνησης απέκλεισε τη δυνατότητα εμπλοκής του κράτους στη λήψη αποφάσεων για τις τράπεζες, ενώ αποκόπηκε η επιρροή του Δημοσίου και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ετσι με τον νόμο αυτό τους τελευταίους μήνες έχουν παραιτηθεί περισσότερα από 20 μέλη Ελληνες, από τα Δ.Σ. των Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank και οι οποίοι έχουν αντικατασταθεί από ξένους τραπεζικούς. Σήμερα στα Δ.Σ. των τραπεζών οι θέσεις είναι μοιρασμένες μεταξύ Ελλήνων - ξένων τραπεζικών (26 - 19), αναλογία που ωστόσο θα μεταβληθεί το επόμενο διάστημα καθώς εκκρεμούν κάποιες παραιτήσεις (όπως εκπροσώπων εργαζομένων), ενώ σε ορισμένες τράπεζες αναμένεται η τοποθέτηση νέων μελών, πιθανότατα ξένων.

Η βαθιά δυσπιστία των εταίρων έναντι της χώρας μας αποτυπώνεται επίσης στην πρόβλεψη του νόμου ότι σε όλες τις κρίσιμες επιτροπές των τραπεζών (Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων, Επιτροπή Ελέγχου, Επιτροπή Επιλογής) πρέπει να προεδρεύουν «ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη με επαρκή γνώση και μακροχρόνια εμπειρία σε αντίστοιχα πιστωτικά ιδρύματα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είχαν καμία σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα 10 έτη». Δηλαδή, ξένοι. Ετσι, σήμερα σε όλες τις βασικές επιτροπές προεδρεύουν ξένοι τεχνοκράτες και μάλιστα υπάρχουν επιτροπές όπου δεν μετέχει ούτε ένα στέλεχος ελληνικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τον νόμο του 2015 τα μέλη των Δ.Σ. και των επιτροπών πρέπει να διαθέτουν σημαντική διεθνή τραπεζική εμπειρία με προϋπηρεσία σε ανώτατες θέσεις διοίκησης και εξειδίκευση στους τομείς της διαχείρισης κινδύνων και μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών πρέπει να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία 5 χρόνια πριν τον διορισμό τους σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανωτέρου πολιτικού αξιωματούχου, ανωτέρου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.
Bookmark and Share