Αποκάλυψη Bloomberg: Nέο δάνειο 3 έως 6 δισ. δολάρια εξετάζει το ΔΝΤ για την Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Αποκάλυψη Bloomberg: Nέο δάνειο 3 έως 6 δισ. δολάρια εξετάζει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

  • Έτοιμο να προσφέρει στην Ελλάδα ένα δάνειο μικρότερο σε σύγκριση με αυτό του δεύτερου προγράμματος, προκειμένου να δικαιολογήσει έτσι στους μετόχους του τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.


Κατά τις ίδιες πηγές, το...ποσό που έχει πέσει στο τραπέζι είναι 3 έως 6 δισ. δολάρια (2,8 - 5,6 δισ. ευρώ), σε σύγκριση με τα 31 δισ. δολάρια (29 δισ. ευρώ) που προέβλεπε το δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Οι συνομιλίες για το δάνειο του ΔΝΤ θα μπορούσαν να διεξαχθούν στις 21 έως 23 Απριλίου, κατά την εαρινή σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, πιθανά θέτοντας τις βάσεις για μια ψηφοφορία στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ λίγο αργότερα, σύμφωνα με μία από τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Αυτό το σενάριο ωστόσο, εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, τονίζει το Bloomberg, ενώ προσθέτει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει, επίσης, να αναλάβουν μία σαφή δέσμευση για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα εξαλείψει ένα πολιτικό εμπόδιο, εν όψει των γερμανικών εκλογών.
Η κ. Μέρκελ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχαν συζητήσει για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στη συνάντησή τους στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg, ενώ η επικεφαλής του Ταμείου δήλωσε στον απόηχο της συγκεκριμένης συνάντησης ότι οι ελληνικές παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, την έκαναν «πολύ πιο σίγουρη» ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει στο σχέδιο διάσωσης.
Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, μιλώντας σε δημοσιογράφους και αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, είπε ότι παραμένουν οι διαφορές σε πολύ σημαντικούς τομείς, παρά την πρόοδο σε άλλα σημαντικά θέματα, εκτιμώντας ότι «είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία».
Bookmark and Share