Διασύνδεση της ισλανδικής κορόνας με το ευρώ εξετάζει το Ρέικιαβικ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Διασύνδεση της ισλανδικής κορόνας με το ευρώ εξετάζει το Ρέικιαβικ

  • Η Ισλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο να διασυνδέσει το νόμισμά της με το ευρώ, το δολάριο ή τη λίρα, εν μέσω των ανησυχιών πως η οικονομία της διατρέχει τον κίνδυνο να υπερθερμανθεί.

Περίπου μια... δεκαετία μετά την κρίση που σχεδόν οδήγησε στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, η Ισλανδία έχει ανακάμψει, γεγονός που εν μέρει οφείλεται και στη μεγάλη άνοδο του τουρισμού. Όμως οι ανησυχίες για την υπερθέρμανση της οικονομίας εντείνονται. Ο ρυθμός ανάπτυξης έφθασε το 7,2% το 2016, ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία της ισλανδικής κορόνας αυξήθηκε έναντι του δολαρίου κατά περίπου 15%.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μπένεντικτ Γιοχάνεσον, δήλωσε ότι τρία νομίσματα είναι τα υποψήφια για κάτι τέτοιο: το δολάριο, η στερλίνα και το ευρώ. Ωστόσο το ευρώ είναι «η μόνη ρεαλιστική επιλογή», όπως επεσήμανε στο Reuters.

Παρά τον πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, ο πληθωρισμός παραμένει συγκριτικά χαμηλός, λόγω του ισχυρού νομίσματος και της σφιχτής νομισματικής πολιτικής του Ρέικιαβικ. Οι Αρχές ήραν τους τελευταίους ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων τον Μάρτιο, έπειτα από οκτώ χρόνια περιορισμών για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που επιβλήθηκαν μετά το ξέσπασμα της τραπεζικής κρίσης.
Bookmark and Share